2018-06-22  

Покана за детска дискотека и...

ПОКАНА 2018-06-22 ...

2018-06-21  

Конкурс за пирдопски тутманик ...

ОБЩИНА ПИРДОП ОРГАНИЗИРА  КОНКУРС ЗА НАЙ-ВКУСЕН ПИРДОПСКИ ТУТМАНИК  Конкурсът ще се проведе в м. „Еленско"...

2018-06-18  

Вандалска проява в градската градина...

Вандалска проява в градската градина Уважаеми съграждани, Днес бе установен опит за умишлено унищожаване на две...

2018-06-22  

Редовно заседание на ОбС-Пирдоп ...

ПОКАНА На основание чл.25, т.1 от ЗМСМА свиквам ОбС-Пирдоп на редовно заседание, което ще се...

2018-06-15  

Община Пирдоп организира втори турнир...

Община Пирдоп организира второ издание на турнир по мини футбол Архив 2017 г.: Капитанът на шампионите...

2018-06-15  

Съобщение: Световно първенство по футбол...

СЪОБЩЕНИЕ Уважаеми съграждани, Уведомяваме Ви, че поради лошите метеорологични условия СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ ‘2018...

 
 
 

Тържествено откриване на юбилейните "Влайкови дни ‘2017"

На 11 май жители и гости на община Пирдоп се събраха в центъра на града, за да присъстват на тържественото откриване на юбилейните 25-ти "Влайкови дни ‘2017". Събитието уважиха народните представители от коалиция „БСП за България" Лало Кирилов, Иван Ченчев, Радослав Стойчев и Стефан Бурджев; от коалиция „Обединени патриоти" - Стефан Богданов; кметове от района; Росен Илиев - вдъхновител на първите Влайкови дни.

В знак на почит и преклонение пред делото на човека, общественика и писателя Тодор Влайков - почетен гражданин и патрон на Пирдоп, пред паметника му в центъра на града бяха поднесени венци и цветя от името на Община Пирдоп, коалиция „БСП за България" и ПП ГЕРБ.

Очарователните мажоретки от ДГ „Пека и Карло Чоконяни"
 поздравиха присъстващите за „добре дошли".

Водещата Цанка Николова направи кратко въведение в същността на културните прояви, водещи началото си от преди 25 години, след което даде думата на кмета на община Пирдоп за обръщение към присъстващите. Г-н Ангел Геров произнесе тържествено слово и официално откри "Влайкови дни ‘2017".

Народните представители Лало Кирилов и Стефан Богданов поздравиха пирдопчани с празника и пожелаха успех на културните прояви.

По повод юбилея бе открита изложба с ликовете на бележитите пирдопчани, която беше подредена в близост до сцената. Експозицията ще бъде разположена във фоайето на НЧ „Напредък 1869" и ще се обогатява. 

Както всяка година, на сцената присъстваше и емблематичният образ на Райка - главната героиня от произведението на Тодор Влайков "Дядовата Славчова унука". Тази година в ролята ще се редуват Лидия Бързакова и Йоана Дуракова - ученички от осми клас в СУ „Саво Савов". Г-н Геров им връчи сребърната огърлица на Райка със заръка да я носят с чест и гордост.

Кметът връчи благодарствена грамота и изказа своята признателност на г-н Росен Илиев - кмет на Пирдоп в периода 1991 - 1994 г. и председател на инициативния комитет, организирал провеждането на първите Влайкови дни.

По повод празника бяха получени поздравителни адреси от Областния управител на Софийска област, „Аурубис България" АД, „Асарел Медет" АД, общините Панагюрище и Карлово и Професионална гимназия по икономика „Тодор Влайков" - гр. Клисура.

Празничната програма продължи с изпълненията на камерна формация от Национален фолклорен ансамбъл „Българе" и солистът Веселин Кузмов. Те представиха най-атрактивните фрагменти от спектакъла „Това е България".

Г-н Геров благодари на гостуващите изпълнители за участието им във Влайковите дни и покани присъстващите да се включат в традиционното за края на тържествената вечер хоро.

2017-05-12