2018-09-25  

110 години независима България ...

Община Пирдоп отбеляза 110 години от обявяването на Независимостта Представителният духов оркестър на сухопътни войски...

2018-09-23  

Локализиран е пожар в м....

На вниманието на гражданите! Вчера - 22.09.2018 г., е подаден сигнал за възникнал пожар в...

2018-09-21  

Покана ...

ОБЩИНА ПИРДОП организира ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ЦЕРЕМОНИЯ по повод 74 години от гибелта на петимата руски летци...

2018-09-26  new

Съобщение относно: Пашата на добитък...

СЪОБЩЕНИЕ УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, Изпасването на трайните ливади и пасища е полезно, когато се прави правилно, след укрепването на...

2018-09-21  

Редовно заседание на ОбС-Пирдоп ...

П О К А Н А На основание чл.25, т.1 от ЗМСМА свиквам ОбС-Пирдоп на...

2018-09-21  

Свободни работни места в БТ...

ЗАЕДНО УСПЯВАМЕ СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА В БЮРО ПО ТРУДА ГР. ПИРДОП 1. ОБЩИ РАБОТНИЦИ 2. СЕРВИТЬОРИ ...

 
 
 

Три контейнера изгоряха за едно денонощие в Пирдоп

Вчера вечерта около 22.30 часа в Пирдоп горяха пластмасови контейнери за битови отпадъци. Съдовете за смет се намират на ул. „Евстати Иванов", близо до входа на Дома за възрастни със сетивни нарушения и откъм гърба на църквата „Свето Успение Богородично". В района на пожара се разнасяше силна задушлива миризма от горящата пластмаса. На сигнала, подаден от притеснени граждани, се отзоваха органите на МВР, Службата за пожарна безопасност и общински служители. Бързата им намеса предотврати възможните щети върху сградата на почти 200-годишния храм и опасността за над 30-те домуващи в институцията хора с увреждания.

Първоначално е подпален един контейнер. 15 минути след потушаване на пламъците и оттеглянето на пожарникарите, е пламнал и вторият контейнер. Ясно е, че става въпрос за вандалски акт и злоумишлено действие от страна на неизвестен извършител. По случая е образувано досъдебно производство.

Този вандализъм беше предшестван от подобен акт по-рано през деня на 10.10.2017 г. Посред бял ден умишлено беше подпален огромен куп пластмасови закачалки, изхвърлени до контейнери в централната градска част.

Пламъците обхванаха част от единия съд и го повредиха сериозно, докато служители на общината успеят да изгасят огъня.

Контролните функции по чистотата се изпълняват пряко от трима общински служители. За тях е невъзможно денонощно да надзирават всички 250 койненери за битов отпадък, разположени на територията на община Пирдоп. Преди седмица бяха добавени и метални пепелници за изхвърляне на пепел и сгурия от печките на твърдо гориво (3 бр. от които вече са откраднати!). С малко средства и с много работа общинската администрация полага неимоверни усилия за поддържане чистотата в града и качественото сметосъбиране в услуга на гражданите. На тези усилия се отговаря с масови нарушения на нормативната уредба и със злоумишлени действия. Освен че затрудняват работата на служителите, вандалските прояви водят до унищожаване на общинско имущество, което се купува с пари от данъците на гражданите. Щетата от трите изгорели контейнера и трите откраднати пепелника възлиза на сумата от 1800 лв. Престъпното отношение на неизвестните извършители застрашава не само собствеността, а и здравето и дори живота на гражданите.

По повод снощния инцидент кметът на община Пирдоп Ангел Геров направи изявление пред местните медии. Той апелира към гражданите за съдействие и ги призова да проявяват бдителност спрямо нарушителите. Сигнали могат да се подават на тел.: Централа: 07181/52-42, Дежурен: 07181/51-88, 0886 073 775.

2017-10-11