2018-06-21  new

Конкурс за пирдопски тутманик ...

ОБЩИНА ПИРДОП ОРГАНИЗИРА  КОНКУРС ЗА НАЙ-ВКУСЕН ПИРДОПСКИ ТУТМАНИК  Конкурсът ще се проведе в м. „Еленско"...

2018-06-18  

Вандалска проява в градската градина...

Вандалска проява в градската градина Уважаеми съграждани, Днес бе установен опит за умишлено унищожаване на две...

2018-06-15  

Община Пирдоп с пореден спечелен...

Община Пирдоп с пореден спечелен проект На 07.06.2018 г. кметът на община Пирдоп Ангел Геров подписа...

2018-06-15  

Община Пирдоп организира втори турнир...

Община Пирдоп организира второ издание на турнир по мини футбол Архив 2017 г.: Капитанът на шампионите...

2018-06-15  

Съобщение: Световно първенство по футбол...

СЪОБЩЕНИЕ Уважаеми съграждани, Уведомяваме Ви, че поради лошите метеорологични условия СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ ‘2018...

2018-06-14  

Свободни работни места в БТ...

ЗАЕДНО УСПЯВАМЕ СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА В БЮРО ПО ТРУДА ГР. ПИРДОП 1. Сервитьор 2. Шофьор...

 
 
 

Три контейнера изгоряха за едно денонощие в Пирдоп

Вчера вечерта около 22.30 часа в Пирдоп горяха пластмасови контейнери за битови отпадъци. Съдовете за смет се намират на ул. „Евстати Иванов", близо до входа на Дома за възрастни със сетивни нарушения и откъм гърба на църквата „Свето Успение Богородично". В района на пожара се разнасяше силна задушлива миризма от горящата пластмаса. На сигнала, подаден от притеснени граждани, се отзоваха органите на МВР, Службата за пожарна безопасност и общински служители. Бързата им намеса предотврати възможните щети върху сградата на почти 200-годишния храм и опасността за над 30-те домуващи в институцията хора с увреждания.

Първоначално е подпален един контейнер. 15 минути след потушаване на пламъците и оттеглянето на пожарникарите, е пламнал и вторият контейнер. Ясно е, че става въпрос за вандалски акт и злоумишлено действие от страна на неизвестен извършител. По случая е образувано досъдебно производство.

Този вандализъм беше предшестван от подобен акт по-рано през деня на 10.10.2017 г. Посред бял ден умишлено беше подпален огромен куп пластмасови закачалки, изхвърлени до контейнери в централната градска част.

Пламъците обхванаха част от единия съд и го повредиха сериозно, докато служители на общината успеят да изгасят огъня.

Контролните функции по чистотата се изпълняват пряко от трима общински служители. За тях е невъзможно денонощно да надзирават всички 250 койненери за битов отпадък, разположени на територията на община Пирдоп. Преди седмица бяха добавени и метални пепелници за изхвърляне на пепел и сгурия от печките на твърдо гориво (3 бр. от които вече са откраднати!). С малко средства и с много работа общинската администрация полага неимоверни усилия за поддържане чистотата в града и качественото сметосъбиране в услуга на гражданите. На тези усилия се отговаря с масови нарушения на нормативната уредба и със злоумишлени действия. Освен че затрудняват работата на служителите, вандалските прояви водят до унищожаване на общинско имущество, което се купува с пари от данъците на гражданите. Щетата от трите изгорели контейнера и трите откраднати пепелника възлиза на сумата от 1800 лв. Престъпното отношение на неизвестните извършители застрашава не само собствеността, а и здравето и дори живота на гражданите.

По повод снощния инцидент кметът на община Пирдоп Ангел Геров направи изявление пред местните медии. Той апелира към гражданите за съдействие и ги призова да проявяват бдителност спрямо нарушителите. Сигнали могат да се подават на тел.: Централа: 07181/52-42, Дежурен: 07181/51-88, 0886 073 775.

2017-10-11