2018-06-21  new

Конкурс за пирдопски тутманик ...

ОБЩИНА ПИРДОП ОРГАНИЗИРА  КОНКУРС ЗА НАЙ-ВКУСЕН ПИРДОПСКИ ТУТМАНИК  Конкурсът ще се проведе в м. „Еленско"...

2018-06-18  

Вандалска проява в градската градина...

Вандалска проява в градската градина Уважаеми съграждани, Днес бе установен опит за умишлено унищожаване на две...

2018-06-15  

Община Пирдоп с пореден спечелен...

Община Пирдоп с пореден спечелен проект На 07.06.2018 г. кметът на община Пирдоп Ангел Геров подписа...

2018-06-15  

Община Пирдоп организира втори турнир...

Община Пирдоп организира второ издание на турнир по мини футбол Архив 2017 г.: Капитанът на шампионите...

2018-06-15  

Съобщение: Световно първенство по футбол...

СЪОБЩЕНИЕ Уважаеми съграждани, Уведомяваме Ви, че поради лошите метеорологични условия СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ ‘2018...

2018-06-14  

Свободни работни места в БТ...

ЗАЕДНО УСПЯВАМЕ СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА В БЮРО ПО ТРУДА ГР. ПИРДОП 1. Сервитьор 2. Шофьор...

 
 
 

140 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ
В Пирдоп тържествено отбелязахме националния празник

2 март 2018 г.

В навечерието на Националния празник на България - 3 март, в Пирдоп тържествено отбелязахме 140 години от Освобождението на страната ни от турско робство.

Честването на празника започна с общоградско хоро на площада, под надслов „Българино, поведи хорото!". Община Пирдоп се включи в инициативата на „Българи за България" и „Сдружение Азбукари" за всенародното начинание „Пробуждане с хоро".


Д-р Иван Иванов представи изложбата и припомни историческите събития

По повод годишнината в града гостува изложба за Руско-турската война 1877 - 1878 г. на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" - гр. Казанлък. Присъстващите имаха възможност да разгледат експозиция в два раздела - „Сражението при Шипка - Шейново" и „Паметници на признателността".

Тържествената вечер бе открита с приветствие на кмета на община Пирдоп Ангел Геров, който честити празника на своите съграждани. Г-н Геров връчи лично грамоти и награди на спечелилите в конкурса за детска рисунка на тема „140 години от Освобождението на България", който беше предварително организиран по повод юбилея. Първа награда бе присъдена на третокласника Иван Димитров. Второто място заслужи четвъртокласничката Камелия Лещарова, а третото -  третокласничката Николета Павлова.

Дългогодишният читалищен служител Наташа Динекова връчи награди на отличилите се в конкурса за есе на тема "Освобождението, освободителите, ние свободни ли сме днес?", за ученици от V до XII клас. Първо място беше присъдено на Станислава Василева, второ - на Елина Лозанова, трето - на Илияна Маргитова.

Тържественото честване продължи с празничен концерт в салона на читалището. В него взеха участие III-та група при ДГ „П. и К. Чоконяни", ВГ „Веселинчета" и мажоретен състав към НУ „Тодор Влайков", детските танцови състави при НЧ „Светлина 1910" - с. Душанци и НЧ „Напредък 1869" - гр.Пирдоп, ДТС „Средногорче", ПГМЕ - гр. Пирдоп, Смесен битов хор, ВГ „Астроида" и ВГ „Шарени мъниста". В края на концерта всички участници се събраха на сцената под бурните аплодисменти на публиката. Г-н Ангел Геров поднесе цветя и благодари на талантливите изпълнители.

3 март 2018 г.

На 3 март, по установена с годините традиция, Община Пирдоп организира тържествено шествие. Поклонението тръгна от паметника на опълченците в двора на НУ "Тодор Влайков", продължи пред паметника на кап. Михаил Баторски в двора на храм „Свето Успение Богородично" и завърши пред паметника на Тодор Влайков. Присъстващите коленичиха в безмълвен поклон пред саможертвата на загиналите герои. На светите места бяха положени венци и цветя.

ГАЛЕРИЯ

2018-03-06