2018-10-19  new

Кметът проведе ежегодните срещи с...

Кметът Ангел Геров проведе ежегодните срещи с граждани. Част от поставените проблеми вече са решени. ...

2018-10-18  

Пристигна техническото оборудване за общинското...

Продължава изпълнението на проекта за достъп до заетост на уязвими групи в община Пирдоп ...

2018-10-12  

Ограничава се движението на МПС...

Ограничава се движението на МПС по ул. "Опълченска" Във връзка с осигуряване на безопасно преминаване на...

2018-10-19  new

Свободни работни места в БТ...

ЗАЕДНО УСПЯВАМЕ СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА В БЮРО ПО ТРУДА ГР. ПИРДОП ОБЩИ ...

2018-10-19  new

Редовно заседание на ОбС-Пирдоп ...

ПОКАНА На основание чл.25, т.1 от ЗМСМА свиквам ОбС-Пирдоп на редовно заседание, което ще се...

2018-10-19  new

Планирани прекъсвания на електрозахранването ...

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, за периода 22 - 26...

 
 
 

Община Пирдоп представи в парламента
книгата „Чиновничество и властници" на Тодор Влайков

На 03.05.2018 г. делегация от Пирдоп посети Народното събрание, за да представи книгата "Чиновничество и властници" от Тодор Влайков. Община Пирдоп преиздаде творбата с подкрепата на ПГ "БСП за България", по повод 75 години от смъртта на автора и във връзка с предстоящите културни празници „Влайкови дни".

В делегацията, ръководена от кмета на Пирдоп Ангел Геров, участваха зам.-кметът Вера Бойчева, общинският съветник Евгени Додов, д-р Иван Иванов - редактор и автор на предговора към изданието. Представянето на книгата уважиха лидерът на БСП Корнелия Нинова, народни представители, гости. 

Събитието откри депутатът от 26-ти Иизбирателен район София област Лало Кирилов. - „Чест е за мен да дам неформален старт на традиционните "Влайкови дни", организирани от Община Пирдоп с представяне на "очерките" на Тодор Влайков по случай 75-годишнината от смъртта на именития писател, политик и общественик. Той е пример за народен представител с кауза, обществена мисия и висок морал", заяви г-н Кирилов и допълни: - „За да остане жив споменът за него за следващите поколения и да служи за образец на творец и общественик, е нужно словото му да не стои в архивите на книгохранилищата, а да го тиражираме и разпространяваме".

Кметът Ангел Геров изрази благодарност към всички, които подкрепиха усилията на Община Пирдоп, една актуална и в наши дни книга, 84 години след появата си, да намери отново своя път към читателите. 

Самата книга и именитият й автор бяха представени от Василена Петканска и Иван Тодоров - членове на Клуб „Съхрани бълтарското" при СУ „Саво Савов". Те припомниха, че в продължение на 30 години, с малки прекъсвания, Тодор Влайков е бил народен представител, избиран в седем обикновени народни събрания и в Петото Велико народно събрание от 1911 година. Сборника с очерци " Чиновничество и властници. Очерки според бележките и спомените на моя брат" писателят създава по спомените на своя брат - Алипия, обогатен от личните наблюдения, житейския и обществен опит на Тодор Влайков.

Присъстващите имаха възможност да се запознаят с оригинал на първото издание на творбата от 1934 г., принадлежал на сина на писателя - Веселин. Всички получиха екземпляр от произведението на Влайков, с посвещение лично от кмета Ангел Геров.

Книгата „Чиновничество и властници" ще бъде представена пред пирдопската общественост на 14 май, като част от програмата на Влайкови дни 2018.

2018-05-08