2019-01-17  

Конкурс ...

Конкурс Уважаеми Дами и Господа, Приятели на фолклора, имаме удоволствието да Ви поканим да участвате в Национален фолклорен...

2019-01-14  

Пеене на пръстените в Душанци...

Пеене на пръстените в Душанци На 14 януари - Васильовден по стар стил, в Душанци по традиция...

2019-01-11  

Покана за Деня на родилната...

ОБЩИНА ПИРДОП организира тържество по повод ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ на 21.01.2019 г. от 18.00 ч. в ресторант...

2019-01-07  

Свободни работни места в БТ...

ЗАЕДНО УСПЯВАМЕ СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА, АКТУАЛНИ КЪМ 04.01.2019 г. В БЮРО ПО ТРУДА - ГР. ПИРДОП ...

2019-01-07  

НАП: Самоосигуряващите се лица могат...

Самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си до 31 януари До 31...

2019-01-07  

НАП: До 31 януари лицата...

До 31 януари лицата извършващи патентна дейност следва да подадат данъчни декларации         Лицата които...

 
 
 

Тържествено откриване на Влайкови дни 2018

На 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, се състоя тържественото откриване на "Влайкови дни ‘2018". Събитието уважиха народните представители Лало Кирилов и Радослав Стойчев от ПГ „БСП за България" и Валентин Милушев от ПП ГЕРБ, Владислав Иванов - аташе „Вътрешна политика и двустранни отношения" при Посолството на Руската федерация у нас, кметове на съседни общини, общински съветници. Присъстваха и представители на културни, просветни и други институции в града, дарители, граждани и гости на община Пирдоп.

Празникът започна с изпълнение
на Мажоретния състав при НУ „Тодор Влайков".

Проливен дъжд наложи откриването да продължи в читалищния салон. Кметът на община Пирдоп Ангел Геров отправи от сцената своето привествие към жителите и гостите на града. - „За мен е чест в Деня на светите братя Кирил и Методий - 11 май, да открия тържествено двадесет и шестите Влайкови дни в община Пирдоп. Те са най-очакваното и най-значимото културно събитие на Средногорието, а за нас, пирдопчани, са празник на духа, емоция и традиция. Дават ни вяра в бъдещето на града, в талантите и в наследството, което оставяме като общност. Зареждат ни с вдъхновение и гордост. От днес до 24 май, Деня на българската просвета и култура, Пирдоп ще докаже за пореден път, че е град с история, традиции и бъдеще." В словото си г-н Геров акцентира върху по-значимите събития от празничната програма и пожела „На добър час!" на 26-то издание на Влайкови дни ‘2018.

Народните представители Лало Кирилов и Валентин Милушев поздравиха пирдопчани с празника и пожелаха успех на културните прояви.

Както всяка година, на сцената присъстваше и талисманът на Влайковите дни - емблематичният образ на Райка, главната героиня от произведението на Тодор Влайков "Дядовата Славчова унука". Тази година в ролята ще се редуват Ванеса Николова и Габриела Крайчева - възпитанички на СУ „Саво Савов". По традиция кметът Геров им връчи сребърната огърлица на Райка, която е символ на невиността, душевната чистота и красотата на пирдопската девойка, като им заръча да я носят с чест и гордост.

В знак на почит и преклонение пред делото на човека, общественика и писателя Тодор Влайков - почетен гражданин и патрон на Пирдоп, пред паметника му в центъра на града бяха поднесени венци и цветя.

По повод празника бяха получени поздравителни адреси от „Елаците Мед" АД, "Асарел Медет" АД и Община Карлово.

Празникът продължи с поздравителен концерт на уникалните изпълнители от квартет „Белканто".

2018-05-12