2018-09-25  

110 години независима България ...

Община Пирдоп отбеляза 110 години от обявяването на Независимостта Представителният духов оркестър на сухопътни войски...

2018-09-23  

Локализиран е пожар в м....

На вниманието на гражданите! Вчера - 22.09.2018 г., е подаден сигнал за възникнал пожар в...

2018-09-21  

Покана ...

ОБЩИНА ПИРДОП организира ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ЦЕРЕМОНИЯ по повод 74 години от гибелта на петимата руски летци...

2018-09-26  new

Съобщение относно: Пашата на добитък...

СЪОБЩЕНИЕ УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, Изпасването на трайните ливади и пасища е полезно, когато се прави правилно, след укрепването на...

2018-09-21  

Редовно заседание на ОбС-Пирдоп ...

П О К А Н А На основание чл.25, т.1 от ЗМСМА свиквам ОбС-Пирдоп на...

2018-09-21  

Свободни работни места в БТ...

ЗАЕДНО УСПЯВАМЕ СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА В БЮРО ПО ТРУДА ГР. ПИРДОП 1. ОБЩИ РАБОТНИЦИ 2. СЕРВИТЬОРИ ...

 
 
 

Творчеството на Тодор Влайков и Веселин Андреев
бе тема на кръгла маса в Пирдоп

На 14 май 2018 г. в ритуалната зала в гр. Пирдоп се проведе кръгла маса на тема „Тодор Влайков и Веселин Андреев - приемственост, национални измерения, наследство". Мероприятието, организирано по повод 75 г. от смъртта на Т. Влайков и 100 г. от рождението на В. Андреев, е част от културния календар на „Влайкови дни 2018". Научен ръководител на форума бе проф. Михаил Неделчев - Почетен професор в НБУ.

Събитието бе предшествано от откриване на фотодокументалната изложба „100 години от рождението на Веселин Андреев", представена от Румяна Пенчева от Националния литературен музей.

Форума откри кметът на община Пирдоп Ангел Геров. Той приветства участниците и представи гостите на кръглата маса.

Събитието уважиха народните представители Красимир Янков и Лало Кирилов от ПГ на „БСП за България", синът на Веселин Андреев - Владимир Андреев и съпругата му, представители на читалищата от Средногорието, обществени и културни деятели и граждани.

Приветствие към присъстващите поднесе и г-н Владимир Андреев. Той сподели вълнението си от срещата и благодари на организаторите, че почитат паметта и творчеството на неговия баща и именития му предшественик - Тодор Влайков.

Пред присъстващите в залата беше оповестена книгата "Чиновничество и властници" от Тодор Влайков. 84 години след появата й, Община Пирдоп преиздава творбата с подкрепата на ПГ "БСП за България", по повод 75 години от смъртта на автора. Сборникът с очерци бе представен в Народното събрание на 3 май 2018 г. със съдействието на г-н Лало Кирилов.

Книгата и именитият й автор бяха представени пред аудиторията от Василена Петканска и Иван Тодоров - членове на Клуб „Съхрани българското" при СУ „Саво Савов". Екземпляри от изданието бяха дарени от Община Пирдоп на читалищните библиотеки в Средногорието.

Мероприятието продължи с прожекция на документални кадри с Тодор Влайков от архива на НЛМ, прозвуча и запис от Златния фонд на БНР, в който Веселин Андреев говори за Влайков.

Работата на кръглата маса продължи по същество с докладите на гостуващите учени - изследователи на обществената дейност и творчеството на Влайков и Андреев.

Проф. Михаил Неделчев говори за идеалната обществена личност според Влайков.

Изследователят на литературното творчество на Влайков проф. Симеон Янков анализира словото на автора в трилогията „Преживяното".

Надежда Андреева сподели есето си „Пирдоп - спомени за срещи с необикновени хора".

Проф. Емил Димитров от Института за литература при БАН изнесе доклад на тема „Религиозната публицистика на Тодор Влайков", а проф. Владимир Мигев говори за дисидентските позиции на Веселин Андреев.

В експозето си д-р Иван Иванов - уредник на музей „Луканова къща", представи Тодор Влайков и Веселин Андреев като историци на Пирдоп.

Кръглата маса завърши с кратка дискусия, в която взеха отношение депутатите Красимир Янков  и Лало Кирилов, издателят на „Чиновничество и властници" Христо Ковачев и Нона Маринова - дългогодишен учител и общественик.

2018-05-15