2018-12-11  new

Коледен базар на открито -...

ОБЩИНА ПИРДОП организира Коледен базар на открито 2018-12-11 ...

2018-12-10  

Община Пирдоп ще изгражда безплатен...

Община Пирдоп ще изгражда безплатен интернет по инициативата WIFI4EU Община Пирдоп ще изгражда безплатен безжичен интернет...

2018-12-10  

Актуално автобусно разписание към 10.12.2018...

Актуално автобусно разписание към 10.12.2018 г. ВАЖНО! Община Пирдоп не е възложител на нито една от автобусните...

2018-12-10  

Важно съобщение ...

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ Поради намалелия пътникопоток, считано от 10.12.2018 г. (понеделник), автобусният превозвач „Ангкор Травел" няма да...

2018-12-07  

Планирани прекъсвания на електрозахранването ...

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, за периода 10 - 14...

2018-12-06  

Информация от НАП - София...

Данъчните облекчения за деца ненавършили пълнолетие и за деца с увреждания могат да се ползват при...

 
 
 

Пирдопчани отбелязаха Деня на Ботев 
с тържествена заря-проверка

С поклонение, отдаване на почести  и полагане на венци и цветя в Пирдоп бе отбелязана 142-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Общоградското поклонение и възпоменателният митинг-заря, организирани от Община Пирдоп, се проведоха в Начално училище-паметник „Тодор Влайков". В чест на паметната дата, в училищния двор бяха строени в почетен строй представители на Клуб „Традиция", служители на Районно управление на МВР-Пирдоп и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" - Пирдоп, ученици от СУ „Саво Савов" и Професионална гимназия по механоелектротехника - Пирдоп.

Командващ тържествената проверка бе Дончо Мрънков - председател на регионален клуб „Традиция" - гр. Копривщица. Представителният духов оркестър при СУ „Любен Каравелов" - гр. Копривщица изпълняваше празнични маршове и музикален съпровод под диригентството на Нено Павлов.  

В програмата взеха участие изпълнителите от Смесен битов хор с ръководител маестро Кузман Кузманов при НЧ "Напредък", които изпяха възрожденски песни и песни за България.

Прозвуча и стихотворението "Новото гробище над Сливница" от Иван Вазов, в изпълнение на Станислава  Василева - ученичка от 6-ти клас при СУ "Саво Савов".

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров прие почетния строй на представителните отряди. Той се обърна към присъстващите с тържествено слово, посветено на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.


Тази година за първи път възпоменателният митинг-заря се провежда в единственото в България училище-паметник - „Тодор Влайков". Кметът припомни, че сградата е построена преди 85 години от предците ни с много дарения и доброволен труд, с уникалната идея да бъде храм на знанието за пирдопските деца, но същевременно и пантеон на загиналите за свободата и независимостта на България пирдопчани. Г-н Геров завърши словото си със заветния Ботев стих: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...".

В тържествената вечер прозвучаха имената на безсмъртните герои, загинали в борбата за свобода. Присъстващите изразиха с едноминутно мълчание и падане на колене преклонението си пред безпримерната им саможертва. В памет на Ботев и загиналите за България бяха поднесени венци и цветя пред паметника на пирдопските опълченци в двора на училището.

По-рано през деня служители на Общинската администрация посетиха паметната плоча
на Ботевия четник Димитър Ночев в града. Там кметът Ангел Геров и председателят
на Общинския съвет Мария Шентова положиха цветя от името на Община Пирдоп.

Честването завърши с тържествена заря. 

Снимки: В-к "Камбана"

2018-06-04