2018-06-21  new

Конкурс за пирдопски тутманик ...

ОБЩИНА ПИРДОП ОРГАНИЗИРА  КОНКУРС ЗА НАЙ-ВКУСЕН ПИРДОПСКИ ТУТМАНИК  Конкурсът ще се проведе в м. „Еленско"...

2018-06-18  

Вандалска проява в градската градина...

Вандалска проява в градската градина Уважаеми съграждани, Днес бе установен опит за умишлено унищожаване на две...

2018-06-15  

Община Пирдоп с пореден спечелен...

Община Пирдоп с пореден спечелен проект На 07.06.2018 г. кметът на община Пирдоп Ангел Геров подписа...

2018-06-15  

Община Пирдоп организира втори турнир...

Община Пирдоп организира второ издание на турнир по мини футбол Архив 2017 г.: Капитанът на шампионите...

2018-06-15  

Съобщение: Световно първенство по футбол...

СЪОБЩЕНИЕ Уважаеми съграждани, Уведомяваме Ви, че поради лошите метеорологични условия СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ ‘2018...

2018-06-14  

Свободни работни места в БТ...

ЗАЕДНО УСПЯВАМЕ СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА В БЮРО ПО ТРУДА ГР. ПИРДОП 1. Сервитьор 2. Шофьор...

 
 
 

Пирдопчани отбелязаха Деня на Ботев 
с тържествена заря-проверка

С поклонение, отдаване на почести  и полагане на венци и цветя в Пирдоп бе отбелязана 142-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Общоградското поклонение и възпоменателният митинг-заря, организирани от Община Пирдоп, се проведоха в Начално училище-паметник „Тодор Влайков". В чест на паметната дата, в училищния двор бяха строени в почетен строй представители на Клуб „Традиция", служители на Районно управление на МВР-Пирдоп и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" - Пирдоп, ученици от СУ „Саво Савов" и Професионална гимназия по механоелектротехника - Пирдоп.

Командващ тържествената проверка бе Дончо Мрънков - председател на регионален клуб „Традиция" - гр. Копривщица. Представителният духов оркестър при СУ „Любен Каравелов" - гр. Копривщица изпълняваше празнични маршове и музикален съпровод под диригентството на Нено Павлов.  

В програмата взеха участие изпълнителите от Смесен битов хор с ръководител маестро Кузман Кузманов при НЧ "Напредък", които изпяха възрожденски песни и песни за България.

Прозвуча и стихотворението "Новото гробище над Сливница" от Иван Вазов, в изпълнение на Станислава  Василева - ученичка от 6-ти клас при СУ "Саво Савов".

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров прие почетния строй на представителните отряди. Той се обърна към присъстващите с тържествено слово, посветено на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.


Тази година за първи път възпоменателният митинг-заря се провежда в единственото в България училище-паметник - „Тодор Влайков". Кметът припомни, че сградата е построена преди 85 години от предците ни с много дарения и доброволен труд, с уникалната идея да бъде храм на знанието за пирдопските деца, но същевременно и пантеон на загиналите за свободата и независимостта на България пирдопчани. Г-н Геров завърши словото си със заветния Ботев стих: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...".

В тържествената вечер прозвучаха имената на безсмъртните герои, загинали в борбата за свобода. Присъстващите изразиха с едноминутно мълчание и падане на колене преклонението си пред безпримерната им саможертва. В памет на Ботев и загиналите за България бяха поднесени венци и цветя пред паметника на пирдопските опълченци в двора на училището.

По-рано през деня служители на Общинската администрация посетиха паметната плоча
на Ботевия четник Димитър Ночев в града. Там кметът Ангел Геров и председателят
на Общинския съвет Мария Шентова положиха цветя от името на Община Пирдоп.

Честването завърши с тържествена заря. 

Снимки: В-к "Камбана"

2018-06-04