2018-12-11  

Коледен базар на открито -...

ОБЩИНА ПИРДОП организира Коледен базар на открито 2018-12-11 ...

2018-12-10  

Община Пирдоп ще изгражда безплатен...

Община Пирдоп ще изгражда безплатен интернет по инициативата WIFI4EU Община Пирдоп ще изгражда безплатен безжичен интернет...

2018-12-10  

Актуално автобусно разписание към 10.12.2018...

Актуално автобусно разписание към 10.12.2018 г. ВАЖНО! Община Пирдоп не е възложител на нито една от автобусните...

2018-12-13  

Редовно заседание на ОбС-Пирдоп ...

ПОКАНА На основание чл.25, т.1 от ЗМСМА свиквам ОбС-Пирдоп на редовно заседание, което ще се...

2018-12-12  

Свободни работни места в БТ...

ЗАЕДНО УСПЯВАМЕ СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА В БЮРО ПО ТРУДА ГР. ПИРДОП 1. РЕДИТНИ КОНСУЛТАНТИ 2. РАБОТНИК СТРОИТЕЛСТВО ...

2018-12-10  

Важно съобщение ...

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ Поради намалелия пътникопоток, считано от 10.12.2018 г. (понеделник), автобусният превозвач „Ангкор Травел" няма да...

 
 
 

Община Пирдоп отбеляза
110 години от обявяването на Независимостта


Представителният духов оркестър на сухопътни войски - гр. София
откри честването с изпълнение на химна на Република България

В навечерието на празника в Начално училище-паметник „Тодор Влайков" се събраха десетки жители и гости на града, за да присъстват на тържественото честване на 110-та годишнина от обявяване Независимостта на България.

Историческата дата бе отбелязана с издигане на националното знаме, откриване на паметен знак на ген.-лейт. Стефан Паприков по повод 160 години от рождението му и поднасяне на венци и цветя пред паметника на опълченците.

Официални гости на събитието бяха народните представители Лало Кирилов и Иван Ченчев, зам.-началник Централно военно окръжие полк. Велчо Петков и подполк. Стефан Стефанов, началник Военно окръжие I степен - София полк. Венцислав Венков и гл. експерт подполк. Борис Николов, Представителен духов оркестър на сухопътни войски - гр. София с ръководител и диригент ст. лейтенант Тодор Пенков.

Присъстваха общински съветници, служители от администрацията, директори на училища и преподаватели, ученици, представители на институции, политически партии и граждани.

Слово по повод историческото събитие произнесе кметът на община Пирдоп Ангел Геров. Той обяви поставянето на едно ново начало с откриването на паметен знак на ген.-лейт. Стефан Паприков - министър на външните работи и вероизповеданията по време на обявяване на Независимостта, по повод 160 години от рождението му. - „На нашия именит съгражданин България дължи дипломатическата защита на акта на Независимостта пред света. Този факт е повод за гордост и самочувствие, но ни задължава да изпълним своя морален ангажимент към личността на ген. Паприков и към паметта на всички наши предшественици, участвали активно в просветното движение през Възраждането, в национално-освободителните борби преди Освобождението и в изграждането на следосвобожденска България. Паметният знак на ген. Стефан Паприков е първият от „Къта на пирдопската памет", чието изграждане започваме днес. Това е голямото начало, което полагаме на тази светла дата, с цел увековечаване имената на бележитите пирдопчани." - Кметът припомни за нашия дълг да съхраним историческата памет на града и завърши словото си с думите на Блага Димитрова: „Ти нямаш минало, щом нямаш памет. А пък искаш бъдеще да имаш."

Приветствие към пирдопчани по повод празника поднесе депутатът Лало Кирилов.

Полк. Петков прочете поздравителен адрес от името на зам.-министър председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Честването продължи с тематичен доклад на дългогодишния преподавател по история Анета Венкова, която припомни за съдбовните събития от началото на миналия век, довели до обявяването на нашата независимост.

Кулминационен момент в тържеството беше откриването на паметния знак на ген. Стефан Паприков в „Къта на пирдопската памет". Личността на бележития пирдопчанин бе представена от д-р Иван Иванов - съставител на печатното издание „Сръбско-българската война 1885", въз основата на оригинален ръкопис на ген. Паприков.


Паметният знак бе осветен от отец Недко Бръмбаров, след което бяха поднесени венци и цветя от името на признателните пирдопчани, от ръководството на община Пирдоп, официалните гости, политически партии и граждани.

Честването завърши с тържествен концерт на Представителен духов оркестър на сухопътни войски - гр. София с ръководител и диригент ст. лейтенант Тодор Пенков.

2018-09-25