20210724 115315

На 24 юли отбелязахме за 128-ти път Деня на град Пирдоп. По традиция съборът се провежда край руините на Еленската базилика и както всяка година, отново събра множество жители, гости и приятели на Пирдоп.

Гост на празника бе министър-председателят Стефан Янев. Събитието уважиха с присъствието си още Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, зам.-министърът на културата Пламен Славов, областният управител на Софийска област Радослав Стойчев, делегация от гр. Ниш, община Палилуа, Република Сърбия, водена от кмета Братислав Вучкович, кметове на общини, дарители и представители на институции.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров официално откри празника и приветства присъстващите. - „Пирдоп - това са хората, които са били  преди нас и носим дълбоко в сърцата си! Да си спомним за тях и за съграденото от тях! Пирдоп сме и ние, които днес с делата си създаваме облика на  града, в който живеем и работим; града, който обичаме. Пирдоп са и нашите деца! Децата ни носят нашето бъдеще и нашите надежди и ние сме длъжни да направим всичко възможно, за да  поискат да останат да живеят тук, да се връщат тук или да си спомнят за Пирдоп!“ – каза кметът в обръщението си и пожела на всички здраве и закрила от покровителя на нашия град – свети пророк Илия.

Министър-председателят Стефан Янев поздрави присъстващите с празника. - "Радвам се, че местната власт и гражданите на Пирдоп се стремят да решават по позитивен начин социалните и икономическите проблеми, така че да превърнат града в по-добро място за живеене", заяви премиерът. Той посочи, че отбелязването на днешния празник е израз на уважение не само към миналото, но и към бъдещето. - "Мястото, на което се намираме - Еленската базилика, е връзката между традициите и надеждата за една по-добра България утре. Това ни събира и ни прави истински българи", подчерта в словото си министър-председателят.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил в приветствието си говори за делото на Свети пророк Илия, като припомни, че на това място през V век е съществувал манастир с църква на неговото име. Той призова присъстващите да помнят неговото дело и да живеят достойно.

По време на официалната церемония д-р Пламен Стоянов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Пирдоп“ за дългогодишна дейност в сферата на здравеопазването и заслуги към град Пирдоп. Председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев прочете решението и връчи на д-р Стоянов плакет и почетна грамота.

С благодарствени грамоти и плакети за дарителството и значимия им принос за развитието на община Пирдоп бяха отличени Иван Иванов и Иван Велин.

След официалната част премиерът Стефан Янев и гостите разгледаха Еленската базилика - един от символите на града, където д-р Иван Иванов ги запозна с историята на раннохристиянския архитектурен и археологически паметник.

От името на Община Пирдоп беше изказана благодарност на всички фирми и граждани, дарили средства за празника на града, с пожелание за здраве, просперитет и успешни начинания. Летният празник се осъществи с финансовата подкрепа на основния спонсор „Аурубис България", „Геотехмин“ ООД, „Геотрейдинг“ АД, „Дънди Прешъс Металс - Челопеч“ АД, „Монтажи и Ко“ ЕООД, „Елаците Мед“ АД, “Транс Билд” ЕООД, „Експрес мъглиж“ ООД, „Стройинженеринг“ ООД, „Росс Ив Инженеринг“ ЕООД, Иван Иванов, „Ванеса Кар“ ЕООД, „Ера 2006“ ЕООД, „Олопласт груп“ АД, „Индстрой“ ЕООД, „Газдтрейд Пирдоп 2“ ООД, „Герихил“ ООД, „МН Био“ ООД, „СМС и С“ ЕООД, „Аргус 67“ ЕООД, „Еко Плам Комфорт“ ЕООД, „Пирин Турс 2002“ ЕООД, „СГП Комерс“ ЕООД, „Ненов 11“ ЕООД, „Адмикс“ ЕООД, Ваня Момчилова, Мария Иванова Пашова Богданова, ДЗИ – Пирдоп, Лукан Стоянов и Георги Бонев.

По повод празника бяха получени поздравителни адреси от президента на Република България Румен Радев, Национално сдружение на общините в Република България, Съюз на българските учители, Национален център за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти,  кметове на общини и ръководители на предприятия от региона.

В празничната програма взеха участие самодейци при НЧ „Напредък 1869“ - Група за автентичен фолклор „Илинден“ с рък. Илиян и Моника Николови, Детски танцов състав „Средногорска младост“ с рък. Евгения Ралчева и Детска фолклорна група „Шарени мъниста“ с рък. маестро Мариана Върбанова и солисти Александра, Петя и Мия.

Специален гост-изпълнител в Деня на Пирдоп беше популярната певица Райна, която изнесе поздравителен концерт за всички присъстващи на празника.