20211103 135652

Община Пирдоп се включи в инициативата „Нашето зелено утре“ на компаниите от Група ГЕОТЕХМИН – „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, „Геотрейдинг“ и „Геострой“. Кампанията е част от Благотворителна програма „Българските добродетели” и е предназначена да подобри биоразнообразието, да се постигне по-зелена и по-красива заобикаляща среда.

Вчера в Градската градина и в СУ „Саво Савов” се проведе мероприятие с участието на деца от 4 кл. на НУ „Тодор Влайков” и от 6 кл. на гимназията. Присъстваха още инж. Александър Григоров – директор „Околна среда и води” и инж. Стойно Стойнов – директор „Обогатителен комплекс” в „Елаците-Мед”, Ангел Геров – кмет на община Пирдоп, Васил Кафеджиев – председател на ОбС-Пирдоп, зам.-кметовете инж. Мария Шентова и инж. Иван Щаплев, директорите на двете училища Евдокия Богданова и Цвятко Четьов, служители на общинската администрация и четирите компании, участващи в инициативата.

Александър Григоров поздрави учениците и припомни основния приоритет на инициативата - общините от Средногорието да се превръщат във все по-красиви, зелени и предпочитани места за живот. – „Радвам се, че участвате в това мероприятие, което ще създаде във вас навици за опазване на околната среда и се надявам трудът от днес да ви радва и в бъдеще”, каза инж. Григоров.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров приветства инициативата на Група ГЕОТЕХМИН. – „Имайки предвид това, че живеем в индустриален район, грижата на предприятията да има една качествена зелена екосистема в Средногорието заслужава признание. Ще се опитаме да научим децата да ценят природата, зеленината и дървесните видове. Днес те ще се научат как се засаждат дърветата. Избрахме градския парк, защото е между двете училища и в свободното време учениците ще могат да посетят засадените дървета, да видят тяхното развитие и да се грижат за тях“. Г-н Геров благодари на участващите компании за инициативата и пое ангажимент администрацията заедно с децата да се грижи за насажденията.

Участниците в инициативата засадиха ясен, липа и чинар в Градската градина, а в двора на СУ „Саво Савов” бяха засадени широколистни и иглолистни дървета. През седмицата бяха засадени фиданки дъб в парк „Еделвайс”, плодни дръвчета от сортовете круша, ябълка и слива в междублоковите пространства, около 30 корена розови храсти в центъра на с. Душанци. В рамките на кампанията в община Пирдоп бяха засадени 70 бр. дръвчета.