IMG 20221121 104834

За поредна година Община Пирдоп организира съвместно с Църковното настоятелство при храм "Св. Успение Богородично" отбелязване на Въведение Богородично - празник, посветен на християнското семейство и на учащата се младеж. Събитието бе насочено главно към малките жители на общината, които се докосват до първите си познания за християнските добродетели. Празникът бе повод да си припомним, че семейството е най-доброто училище за възпитание на децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите и чистота на нравите.

Възпитаници на ДГ „Пека и Карло Чоконяни" и ученици от НУ „Тодор Влайков" посетиха храма, за да присъстват на празничния водосвет, отслужен от отец Спиридон. Той им разказа за светостта на семейството, възпитанието на децата и уважението към родителите. Отецът се обърна с пожелание за мир и любов в семействата и благослови присъстващите.

Празничната програма, посветена на светлия празник, бе в изпълнение на децата от IV група на филиал „Снежанка" при ДГ „Пека и Карло Чоконяни", с ръководители Татяна Божкова и Камелия Симеонова.  Те изпълниха тематични стихчета и песни като поздрав за присъстващите в храма.

Кметът Ангел Геров честити на присъстващите Въведение Богородично и го определи като един от най-хубавите празници, посветени на християнското семейство. Г-н Геров поздрави децата и техните ръководители и им благодари за участието.

На излизане от храма малчуганите се почерпиха с питка и мед и получиха за спомен картички с икона на Въведение Богородично, с кратък пояснителен текст за естеството на празника.