IMG 20230203 173122

На 3 февруари се състоя традиционното тържество по повод Деня на родилната помощ, което бе отложено поради въвеждането на временни противоепидемични мерки. По покана на кмета на община Пирдоп Ангел Геров присъстваха майки и баби на родените през изминалата 2022 г. деца.

Официални гости на събитието бяха акушер-гинекологът д-р Петя Хвалабогова, специалистът по детски болести д-р Татяна Джабарска и мед. специалист Мария Халкова от детското отделение в МБАЛ-Пирдоп, кметът на Душанци Златка Кънева.

Тържеството започна с празнична програма в изпълнение на деца от ДГ „Пека и Карло Чоконяни".

Ритуалът „измиване ръцете на лекаря" беше изпълнен от младата майка Мариана Бръмбева. Тя честити празника и се обърна с думи на благодарност към д-р Хвалабогова от името на всички майки, родили своите рожби през изминалата година.  

С поздравление към гостите и към присъстващите майки се обърна и кметът Ангел Геров. Той съобщи, че през 2022 г. в община Пирдоп са се родили 72 бебета – 42 момичета и 30 момчета. Той пожела всички те да растат живи и здрави и пожела оптимистичната тенденция с повишаването на раждаемостта да се запази. Д-р Хвалабогова благодари на общината, че продължава традицията на празника и пожела да се раждат повече деца, много здраве и щастие на деца и родители.

Кметът дари бебетата със сребърни медальончета и богато илюстровани книжки, като ги ориса да са здрави, щастливи и с късмет в живота. Райна Тошева, в ролята на „бабата“, закичи всички с китки здравец, като наричаше пожелания за здраве, дълголетие и пълни къщи с дечица.

Тържеството продължи с банкет и много настроение.