IMG 20240317 180443

В неделната вечер на 17 март в Пирдоп отбелязахме Сирни Заговезни - първият голям празник, предвестник на пролетта и събуждащата се за живот природа. На този ден искаме и даваме прошка, с него е свързано и народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля.

По покана на Община Пирдоп за празника гостува Кукерска група при НЧ “Христо Ботев – 1928”, с. Столетово, община Карлово. Страшните кукери и маскирани участници преминаха през града, за да прогонят злото и лошотията и пресъздадоха пред събралото се множество на пл. „Скалата" традиционната за Сирни Заговезни обредност – обичаят „прошка“, който се изпълнява през цялата Сирна неделя, празнична вечеря и „ламкане“. Публиката бурно аплодира ритуалните им танци за прогонване на злите сили.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров се обърна с кратко приветствие към своите съграждани, поиска им прошка и даде своята.

В центъра на площада бе монтирано съоръжение, на което бяха вързани парчета бяла халва. Кметът Ангел Геров го завъртя и подкани децата да се включат в „хамкането“, след което пристъпи към кулминацията на вечерта - запалването на обредния огън. Ритуалът „въртене на урбалници“ за прогонване на злото беше изпълнен от Илиян Николов.

Празникът продължи с народни хорà и веселие. За всички присъстващи имаше осигурени от Община Пирдоп греяно вино и чай.