DSC 0313

На 11 май жители и гости на община Пирдоп се събраха в центъра на града, за да присъстват на тържественото откриване на 32-то издание на "Влайкови дни". Събитието уважиха Н. Пр. Радко Влайков - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Румъния и родственик на Тодор Влайков, председателят на ОбС-Пирдоп Кристина Петкова, Тим Курт – изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД, общински съветници от ОбС-Пирдоп, кметове от района на Средногорието, представители на институции и дарители.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров се обърна към присъстващите с тържествено слово и официално откри "Влайкови дни 2024“. Негово превъзходителство Радко Влайков и Тим Курт също поздравиха пирдопчани с празника и пожелаха успех на културните прояви.

В знак на почит и преклонение пред делото на човека, общественика и писателя Тодор Влайков - почетен гражданин и патрон на Пирдоп, пред паметника му в центъра на града бяха поднесени венци и цветя.

Пред присъстващите беше прочетен поздравителен адрес до ръководството и жителите на община Пирдоп от президента на Република България Румен Радев.

Както всяка година, на сцената присъстваше и емблематичният образ на Райка - главната героиня от произведението на Тодор Влайков "Дядовата Славчова унука". Тази година в ролята ще се редуват Димитрина Атанасова и Мариела Кузманова - ученички от СУ „Саво Савов". Г-н Геров им връчи сребърната огърлица на Райка - която е символ на невинността, душевната чистота и красотата на пирдопската девойка, със заръката да я носят с чест и гордост.

Празничната програма продължи с представяне на фотоизложбата „Семейна гравитация“ на нашия млад съгражданин Петър Вълчев. В нея авторът поставя акцент върху семейството и важността на родовата памет. По-късно се състоя и прожекция на късометражния филм на Вълчев “Лека нощ, Лили”, на който заедно с брат му Невелин Вълчев са продуценти. Изложбата и филмът са носители на престижни награди от български и международни форуми и фестивали.

Честитихме си началото на 32-те "Влайкови дни" с пожелание за емоционални срещи с музикалното, танцовото и театралното изкуства. Достоен финал на тържествената вечер беше празничният концерт на Клуб по народни танци „Чанове“ с гл. хореографи Милена и Костадин Господинови, професионален ансамбъл „Български ритми“ с худ. р-л Радослав Тодоров и със специалното участие на народната певица Вили Костадинова.