20200106 122339

На 6 януари Православната църква чества Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници. Според евангелието на този ден Божият син Иисус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител. Празникът е свързан с тайнството на водоосвещението, при което човек се очиства от греховете. Затова навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста. На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.

В Пирдоп празникът събра много и ентусиазирани млади хора край р. Славци, готови да се потопят в ледените води. Пред събралите се жители на града и в присъствието на кмета Ангел Геров, общински съветници и служители от общинска администрация, отец Недко Бръмбаров извърши ритуала по освещаване на водата и хвърли кръста в реката.

Смелчаците дълго търсиха в ледените води, за да спасят Христовия кръст, но не успяха да го намерят. Постепенно се престрашиха и други мъже, но кръстът не беше изваден. Търсенето продължава с надеждата за здраве и щастие през годината за този, който извади светия символ.

За всички присъстващи Община Пирдоп беше осигурила греяно вино и горещ чай.

Честит празник на всички именици!