20200524 111950Кметът на община Пирдоп Ангел Геров (вдясно) и председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев с носителите на наградата "Даскал Тодор Пирдопски" 

На празничния 24 май, на откритата сцена в града се проведе официална церемония по награждаване на заслужили дейци на образованието и просветата, както и изявени ученици, постигнали високи резултати в различни области на регионално и национално ниво.

Пред събралото се множество прозвучаха химните на Република България и на българската просвета „Върви, народе възродени". По стародавна традиция отец Недко Бръмбаров отслужи тържествен водосвет в чест на празника.

Тържеството беше открито с поетичен поздрав в изпълнение на Нелина Кесова от ДГ „Чоконяни“.

Празнични приветствия поднесоха кметът Ангел Геров и председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев. Те изразиха своята благодарност към хората, посветили живота си на развитието и съхраняването на духовността и българщината в нашата община.

Церемонията започна с награждаване на отличниците и талантливите деца на Пирдоп и Душанци. Изявените ученици получиха плакети, грамоти и парични награди. В категорията „Ученик на 2020 година“ бяха отличени Росица Панова от НУ „Тодор Влайков“, Християн Павлов от СУ ”Саво Савов“, Венеса Николова от ПГТХТ „Никола Димов“ и Ангел Стойков от ПГМЕ-Пирдоп.

По предложение на педагогическите съвети, Община Пирдоп удостои с отличието „Учител на 2020 година“ Анелия Четьова - СУ „Саво Савов“, Светла Георгиева-Таскова – НУ „Тодор Влайков“, Цветанка Найденова – ДГ „Пека и Карло Чоконяни”, Евгения Кръстева – ПГМЕ-Пирдоп и Мария Драгоева - ПГТХТ „Никола Димов“.

По предложение на читалищните настоятелства, Община Пирдоп присъди наградата „Културен деец на 2020 година“ на Михаил Пенелов - дългогодишен самодеец при НЧ „Напредък 1869”, гр. Пирдоп и Петрана Куртева – дългогодишен самодеец при НЧ „Светлина 1910“, с. Душанци.

Кулминацията на празника беше връчването на почетната награда „Даскал Тодор Пирдопски” на заслужили педагози от община Пирдоп. Тази година нейни носители са Анка Панкова, Ивана Станчева и Анка Цанова, за дългогодишната им цялостна и високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета. Наградите бяха връчени от кмета Ангел Геров, а председателят на общинския съвет Васил Кафеджиев връчи паричните премии към тях.

По повод Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост, Община Пирдоп поздрави всички със спектакъла „МЕЛОДИЯ НА ТЯЛОТО“, в изпълнение на Група за съвременно фолклорно изкуство „Танца на вятъра”.

Поради извънредното положение в страната, за първи път от учредяването им преди 28 години, културните празници на Пирдоп не бяха проведени по традиционния начин. Г-н Ангел Геров благодари на всички, уважили празника и символично закри „Влайкови дни 2020“.