20200602 113143

С тържествено поклонение в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков", на 2-ри юни беше отбелязана 144-та годишнина от гибелта на поета-революционер и загиналите за свободата и независимостта на България.

Присъстваха народните представители Лало Кирилов, Красимир Янков, Николай Иванов и Димитър Стоянов, зам.-министърът на културата Румен Димитров и кметът на община Златица Стоян Генов. Специален гост на събитието беше Боян Ботйов - наследник на Христо Ботев.

В чест на паметната дата, кметът на община Пирдоп Ангел Геров се обърна към присъстващите с тържествено слово, посветено на великия син на България и хилядите знайни и незнайни герои, дали младостта и живота си за родината.

Г-н Геров припомни и за десетките жители на Пирдоп, воювали за честта народът ни да има свое свободно отечество. Сред тях той открои името на Димитър Савов – опълченец и пръв кмет на Пирдоп след Освобождението, удостоен с почетния знак за храброст за участието си в боевете на Шипка и при с. Шейново.

Обръщения към присъстващите направиха общинският съветник Станислав Готев, депутатът Красимир Янков и зам.-министърът Румен Димитров. Г-н Боян Ботйов връчи почетен плакет и грамота за принос в съхраняването на Ботевия дух, идеали и творчество на Станислав Готев, по чиято инициатива и с дарителството на който през 2019 г. бе поставен паметникът на Христо Ботев в НУ „Тодор Влайков“.

От името на признателен Пирдоп бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Ботев, пред пирдопските герои-опълченци - участници във войните, и пред паметната плоча на генерал-лейтенант Стефан Паприков.

Представителни групи начело с кмета на община Пирдоп Ангел Геров и председателя на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев застанаха в почетен караул пред светите места и сирените оповестиха отдаването на всенародна почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на отечеството.

Всички присъстващи сведоха глава в безмълвен поклон.