20200720 140411

По повод летния празник на Пирдоп, на жителите и гостите на общината бе раздаден благословен курбан за здраве и благоденствие.

Във връзка с променящата се епидемиологична обстановка и трайно увеличаване броя на заразените с коронавирус в страната, летният събор на град Пирдоп беше отменен от съображения за сигурност. На 20 юли, когато честваме закрилника на града - свети пророк Илия, Общинската администрация продължи дългогодишната традиция, като организира раздаването на курбан на 6 пункта, разположени в различни райони на града.

По-рано през деня отец Недко Бръмбаров отслужи празничен водосвет и освети курбана. Приготвянето на близо 3 хиляди порции е изключително отговорна задача, която изисква професионален опит, майсторлък и много помощници. Тази година, под вещото ръководство на майстор-готвачите Николай Николов и Мирослав Бойчев, в кухнята и край казаните се трудиха служители на Общинската администрация, Социалния патронаж и персонала на ДГ „Чоконяни“. Задачите бяха разпределени още в ранни зори и всеки се зае със своята. Единадесет овце и седем часа време бяха необходими за приготвянето на жертвения курбан за празника на града, който според ритуала беше раздаден на хората за здраве.

Кметът Ангел Геров и общинското ръководство изказват благодарност към участниците в подготовката и раздаването на курбана. Особена благодарност и към всички жители на община Пирдоп, които търпеливо изчакваха реда си и спазваха противоепидемичните мерки.