2019-03-12  

Покана: Спортен празник на Пирдоп...

ПОКАНА ДА ПОСРЕЩНЕМ ЗАЕДНО ПРОЛЕТТА! 2019-03-12 ...

2019-03-11  

Сирница в Пирдоп ...

Сирница в Пирдоп Страшни кукери и сирнишки огън изгониха злото и лошотията от Пирдоп На...

2019-03-07  

Кметът посрещна участници в програмата...

Кметът посрещна участници в програмата „Еразъм+" В Община Пирдоп гостуваха ученици от България, Македония и Румъния,...

2019-03-22  

Покана за заседание на ОбС-Пирдоп...

П О К А Н А  На основание чл.25, т.1 от ЗМСМА свиквам ОбС-Пирдоп на редовно...

2019-03-20  

Съобщение от ОСЗ- Пирдоп ...

СЪОБЩЕНИЕ Общинска служба по земеделие - Пирдоп, уведомява всички земеделски стопани, че на 25.03.2019 г. /понеделник/...

2019-03-18  

Кампания за събиране на масови...

ОБЩИНА ПИРДОП СЪВМЕСТНО С ОРГАНИЗАЦИИ ПО ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА МАСОВО  РАЗПРОСТРАНЕНИ ОТПАДЪЦИ, С КОИТО ИМА СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ     СЪОБЩЕНИЕ  Уведомяваме всички...

 
 
 

С кукерско дефиле и спектакъл
отбелязахме Сирни Заговезни в Пирдоп

В неделния следобед на 18 февруари в Пирдоп отбелязахме Сирни Заговезни - първия голям празник, предвестник на пролетта и събуждащата се за живот природа.

Сирница символизира духовното възраждане и пречистване на човека, а народното вярване е, че от този ден, след тежката зима, слънцето се обръща към пролетта. Сирница е и ден за прошка - да поискаме и да дадем, за да успокоим духовния си мир, да се пречистим и да станем по-добри.

За втора поредна година община Пирдоп организира общоградско отбелязване на празника, със специалното участие на Кукерски клуб „Хурса" от с. Буново, с ръководител Станимир Струмин.

Страшните кукери преминаха през града, за да прогонят злото и лошотията и представиха пред събралото се множество на пл. „Скалата" новия си спектакъл за победата на доброто и раждането на новия живот.


След кратко приветствие към своите съграждани, кметът на община Пирдоп Ангел Геров запали обредния огън, който беше кулминацията на празничната вечер.

2018-02-19