2019-03-12  

Покана: Спортен празник на Пирдоп...

ПОКАНА ДА ПОСРЕЩНЕМ ЗАЕДНО ПРОЛЕТТА! 2019-03-12 ...

2019-03-11  

Сирница в Пирдоп ...

Сирница в Пирдоп Страшни кукери и сирнишки огън изгониха злото и лошотията от Пирдоп На...

2019-03-07  

Кметът посрещна участници в програмата...

Кметът посрещна участници в програмата „Еразъм+" В Община Пирдоп гостуваха ученици от България, Македония и Румъния,...

2019-03-22  

Покана за заседание на ОбС-Пирдоп...

П О К А Н А  На основание чл.25, т.1 от ЗМСМА свиквам ОбС-Пирдоп на редовно...

2019-03-20  

Съобщение от ОСЗ- Пирдоп ...

СЪОБЩЕНИЕ Общинска служба по земеделие - Пирдоп, уведомява всички земеделски стопани, че на 25.03.2019 г. /понеделник/...

2019-03-18  

Кампания за събиране на масови...

ОБЩИНА ПИРДОП СЪВМЕСТНО С ОРГАНИЗАЦИИ ПО ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА МАСОВО  РАЗПРОСТРАНЕНИ ОТПАДЪЦИ, С КОИТО ИМА СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ     СЪОБЩЕНИЕ  Уведомяваме всички...

 
 
 

Отбелязахме 75 г. от смъртта на Никола Пушкаров

На 18 февруари се навършиха 75 години от смъртта на Никола Пушкаров - виден български учен, природоизпитател и общественик. Със своята научна дейност именитият ни съгражданин поставя основите на почвознанието в България през първата половина на XIX в.

Община Пирдоп отбеляза годишнината с кратка церемония пред къщата-музей „Никола Пушкаров" в града. Специален гост на събитието беше проф. д-р Методи Теохаров - председател на Българското почвоведско дружество.

Д-р Иван Иванов - уредник на музей „Луканова къща" и изследовател на Пушкаров, представи кратка биографична справка за учения. Той даде думата на проф. Теохаров, който сподели малко известни факти за живота и работата на Пушкаров и припомни изключителния му принос към науката като цяло.

Професорът връчи на кмета на община Пирдоп Ангел Геров документи, принадлежали на учения, които да допълнят сбирката от материали, която се съхранява в музея.

Г-н Геров благодари на проф. Теохаров за участието му в честването и отправи покана за нови срещи. Церемонията завърши с полагане на цветя пред барелефа на видния пирдопчанин.

2018-02-19