2019-02-20  new

Ден на памет, посветен на...

Ден на памет, посветен на Апостола на свободата На 19 февруари 2019 г. в Пирдоп се състоя...

2019-02-19  

Информация по чл.21 от Регламент...

Информация      по чл.21 от Регламент (ЕС) 2016/1191 на Европейския парламент и на Съвета от...

2019-02-11  

Празничен календар февруари - март...

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ПИРДОП 13 февруари - 23 март 2019 г. 2019-02-11 ...

2019-02-20  new

Покана за работна среща ...

ПОКАНА ТД на НАП СОФИЯ - ОФИС СОФИЯ ОБЛАСТ и ОБЩИНА ПИРДОП организират работна...

2019-02-19  

На вниманието на земеделските стопани!...

СЪОБЩЕНИЕ Дирекция „Инспекция по труда Софийска област" със седалище гр. София провежда информационна кампания във връзка с...

2019-02-19  

Започва плащането на данък „Недвижими...

Започва плащането на данък „Недвижими имоти" и такса „Битови отпадъци" в Пирдоп Уведомяваме собствениците на недвижими имоти...

 
 
 

Творчеството на Тодор Влайков и Веселин Андреев
бе тема на кръгла маса в Пирдоп

На 14 май 2018 г. в ритуалната зала в гр. Пирдоп се проведе кръгла маса на тема „Тодор Влайков и Веселин Андреев - приемственост, национални измерения, наследство". Мероприятието, организирано по повод 75 г. от смъртта на Т. Влайков и 100 г. от рождението на В. Андреев, е част от културния календар на „Влайкови дни 2018". Научен ръководител на форума бе проф. Михаил Неделчев - Почетен професор в НБУ.

Събитието бе предшествано от откриване на фотодокументалната изложба „100 години от рождението на Веселин Андреев", представена от Румяна Пенчева от Националния литературен музей.

Форума откри кметът на община Пирдоп Ангел Геров. Той приветства участниците и представи гостите на кръглата маса.

Събитието уважиха народните представители Красимир Янков и Лало Кирилов от ПГ на „БСП за България", синът на Веселин Андреев - Владимир Андреев и съпругата му, представители на читалищата от Средногорието, обществени и културни деятели и граждани.

Приветствие към присъстващите поднесе и г-н Владимир Андреев. Той сподели вълнението си от срещата и благодари на организаторите, че почитат паметта и творчеството на неговия баща и именития му предшественик - Тодор Влайков.

Пред присъстващите в залата беше оповестена книгата "Чиновничество и властници" от Тодор Влайков. 84 години след появата й, Община Пирдоп преиздава творбата с подкрепата на ПГ "БСП за България", по повод 75 години от смъртта на автора. Сборникът с очерци бе представен в Народното събрание на 3 май 2018 г. със съдействието на г-н Лало Кирилов.

Книгата и именитият й автор бяха представени пред аудиторията от Василена Петканска и Иван Тодоров - членове на Клуб „Съхрани българското" при СУ „Саво Савов". Екземпляри от изданието бяха дарени от Община Пирдоп на читалищните библиотеки в Средногорието.

Мероприятието продължи с прожекция на документални кадри с Тодор Влайков от архива на НЛМ, прозвуча и запис от Златния фонд на БНР, в който Веселин Андреев говори за Влайков.

Работата на кръглата маса продължи по същество с докладите на гостуващите учени - изследователи на обществената дейност и творчеството на Влайков и Андреев.

Проф. Михаил Неделчев говори за идеалната обществена личност според Влайков.

Изследователят на литературното творчество на Влайков проф. Симеон Янков анализира словото на автора в трилогията „Преживяното".

Надежда Андреева сподели есето си „Пирдоп - спомени за срещи с необикновени хора".

Проф. Емил Димитров от Института за литература при БАН изнесе доклад на тема „Религиозната публицистика на Тодор Влайков", а проф. Владимир Мигев говори за дисидентските позиции на Веселин Андреев.

В експозето си д-р Иван Иванов - уредник на музей „Луканова къща", представи Тодор Влайков и Веселин Андреев като историци на Пирдоп.

Кръглата маса завърши с кратка дискусия, в която взеха отношение депутатите Красимир Янков  и Лало Кирилов, издателят на „Чиновничество и властници" Христо Ковачев и Нона Маринова - дългогодишен учител и общественик.

2018-05-15