2019-02-20  new

Ден на памет, посветен на...

Ден на памет, посветен на Апостола на свободата На 19 февруари 2019 г. в Пирдоп се състоя...

2019-02-19  

Информация по чл.21 от Регламент...

Информация      по чл.21 от Регламент (ЕС) 2016/1191 на Европейския парламент и на Съвета от...

2019-02-11  

Празничен календар февруари - март...

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ПИРДОП 13 февруари - 23 март 2019 г. 2019-02-11 ...

2019-02-20  new

Покана за работна среща ...

ПОКАНА ТД на НАП СОФИЯ - ОФИС СОФИЯ ОБЛАСТ и ОБЩИНА ПИРДОП организират работна...

2019-02-19  

На вниманието на земеделските стопани!...

СЪОБЩЕНИЕ Дирекция „Инспекция по труда Софийска област" със седалище гр. София провежда информационна кампания във връзка с...

2019-02-19  

Започва плащането на данък „Недвижими...

Започва плащането на данък „Недвижими имоти" и такса „Битови отпадъци" в Пирдоп Уведомяваме собствениците на недвижими имоти...

 
 
 

Пирдопчани отбелязаха Деня на Ботев 
с тържествена заря-проверка

С поклонение, отдаване на почести  и полагане на венци и цветя в Пирдоп бе отбелязана 142-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Общоградското поклонение и възпоменателният митинг-заря, организирани от Община Пирдоп, се проведоха в Начално училище-паметник „Тодор Влайков". В чест на паметната дата, в училищния двор бяха строени в почетен строй представители на Клуб „Традиция", служители на Районно управление на МВР-Пирдоп и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" - Пирдоп, ученици от СУ „Саво Савов" и Професионална гимназия по механоелектротехника - Пирдоп.

Командващ тържествената проверка бе Дончо Мрънков - председател на регионален клуб „Традиция" - гр. Копривщица. Представителният духов оркестър при СУ „Любен Каравелов" - гр. Копривщица изпълняваше празнични маршове и музикален съпровод под диригентството на Нено Павлов.  

В програмата взеха участие изпълнителите от Смесен битов хор с ръководител маестро Кузман Кузманов при НЧ "Напредък", които изпяха възрожденски песни и песни за България.

Прозвуча и стихотворението "Новото гробище над Сливница" от Иван Вазов, в изпълнение на Станислава  Василева - ученичка от 6-ти клас при СУ "Саво Савов".

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров прие почетния строй на представителните отряди. Той се обърна към присъстващите с тържествено слово, посветено на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.


Тази година за първи път възпоменателният митинг-заря се провежда в единственото в България училище-паметник - „Тодор Влайков". Кметът припомни, че сградата е построена преди 85 години от предците ни с много дарения и доброволен труд, с уникалната идея да бъде храм на знанието за пирдопските деца, но същевременно и пантеон на загиналите за свободата и независимостта на България пирдопчани. Г-н Геров завърши словото си със заветния Ботев стих: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...".

В тържествената вечер прозвучаха имената на безсмъртните герои, загинали в борбата за свобода. Присъстващите изразиха с едноминутно мълчание и падане на колене преклонението си пред безпримерната им саможертва. В памет на Ботев и загиналите за България бяха поднесени венци и цветя пред паметника на пирдопските опълченци в двора на училището.

По-рано през деня служители на Общинската администрация посетиха паметната плоча
на Ботевия четник Димитър Ночев в града. Там кметът Ангел Геров и председателят
на Общинския съвет Мария Шентова положиха цветя от името на Община Пирдоп.

Честването завърши с тържествена заря. 

Снимки: В-к "Камбана"

2018-06-04