2019-02-20  new

Ден на памет, посветен на...

Ден на памет, посветен на Апостола на свободата На 19 февруари 2019 г. в Пирдоп се състоя...

2019-02-19  

Информация по чл.21 от Регламент...

Информация      по чл.21 от Регламент (ЕС) 2016/1191 на Европейския парламент и на Съвета от...

2019-02-11  

Празничен календар февруари - март...

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ПИРДОП 13 февруари - 23 март 2019 г. 2019-02-11 ...

2019-02-20  new

Покана за работна среща ...

ПОКАНА ТД на НАП СОФИЯ - ОФИС СОФИЯ ОБЛАСТ и ОБЩИНА ПИРДОП организират работна...

2019-02-19  

На вниманието на земеделските стопани!...

СЪОБЩЕНИЕ Дирекция „Инспекция по труда Софийска област" със седалище гр. София провежда информационна кампания във връзка с...

2019-02-19  

Започва плащането на данък „Недвижими...

Започва плащането на данък „Недвижими имоти" и такса „Битови отпадъци" в Пирдоп Уведомяваме собствениците на недвижими имоти...

 
 
 

Община Пирдоп отбеляза
110 години от обявяването на Независимостта


Представителният духов оркестър на сухопътни войски - гр. София
откри честването с изпълнение на химна на Република България

В навечерието на празника в Начално училище-паметник „Тодор Влайков" се събраха десетки жители и гости на града, за да присъстват на тържественото честване на 110-та годишнина от обявяване Независимостта на България.

Историческата дата бе отбелязана с издигане на националното знаме, откриване на паметен знак на ген.-лейт. Стефан Паприков по повод 160 години от рождението му и поднасяне на венци и цветя пред паметника на опълченците.

Официални гости на събитието бяха народните представители Лало Кирилов и Иван Ченчев, зам.-началник Централно военно окръжие полк. Велчо Петков и подполк. Стефан Стефанов, началник Военно окръжие I степен - София полк. Венцислав Венков и гл. експерт подполк. Борис Николов, Представителен духов оркестър на сухопътни войски - гр. София с ръководител и диригент ст. лейтенант Тодор Пенков.

Присъстваха общински съветници, служители от администрацията, директори на училища и преподаватели, ученици, представители на институции, политически партии и граждани.

Слово по повод историческото събитие произнесе кметът на община Пирдоп Ангел Геров. Той обяви поставянето на едно ново начало с откриването на паметен знак на ген.-лейт. Стефан Паприков - министър на външните работи и вероизповеданията по време на обявяване на Независимостта, по повод 160 години от рождението му. - „На нашия именит съгражданин България дължи дипломатическата защита на акта на Независимостта пред света. Този факт е повод за гордост и самочувствие, но ни задължава да изпълним своя морален ангажимент към личността на ген. Паприков и към паметта на всички наши предшественици, участвали активно в просветното движение през Възраждането, в национално-освободителните борби преди Освобождението и в изграждането на следосвобожденска България. Паметният знак на ген. Стефан Паприков е първият от „Къта на пирдопската памет", чието изграждане започваме днес. Това е голямото начало, което полагаме на тази светла дата, с цел увековечаване имената на бележитите пирдопчани." - Кметът припомни за нашия дълг да съхраним историческата памет на града и завърши словото си с думите на Блага Димитрова: „Ти нямаш минало, щом нямаш памет. А пък искаш бъдеще да имаш."

Приветствие към пирдопчани по повод празника поднесе депутатът Лало Кирилов.

Полк. Петков прочете поздравителен адрес от името на зам.-министър председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Честването продължи с тематичен доклад на дългогодишния преподавател по история Анета Венкова, която припомни за съдбовните събития от началото на миналия век, довели до обявяването на нашата независимост.

Кулминационен момент в тържеството беше откриването на паметния знак на ген. Стефан Паприков в „Къта на пирдопската памет". Личността на бележития пирдопчанин бе представена от д-р Иван Иванов - съставител на печатното издание „Сръбско-българската война 1885", въз основата на оригинален ръкопис на ген. Паприков.


Паметният знак бе осветен от отец Недко Бръмбаров, след което бяха поднесени венци и цветя от името на признателните пирдопчани, от ръководството на община Пирдоп, официалните гости, политически партии и граждани.

Честването завърши с тържествен концерт на Представителен духов оркестър на сухопътни войски - гр. София с ръководител и диригент ст. лейтенант Тодор Пенков.

2018-09-25