2019-02-20  new

Ден на памет, посветен на...

Ден на памет, посветен на Апостола на свободата На 19 февруари 2019 г. в Пирдоп се състоя...

2019-02-19  

Информация по чл.21 от Регламент...

Информация      по чл.21 от Регламент (ЕС) 2016/1191 на Европейския парламент и на Съвета от...

2019-02-11  

Празничен календар февруари - март...

ПРАЗНИЧЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА ПИРДОП 13 февруари - 23 март 2019 г. 2019-02-11 ...

2019-02-20  new

Покана за работна среща ...

ПОКАНА ТД на НАП СОФИЯ - ОФИС СОФИЯ ОБЛАСТ и ОБЩИНА ПИРДОП организират работна...

2019-02-19  

На вниманието на земеделските стопани!...

СЪОБЩЕНИЕ Дирекция „Инспекция по труда Софийска област" със седалище гр. София провежда информационна кампания във връзка с...

2019-02-19  

Започва плащането на данък „Недвижими...

Започва плащането на данък „Недвижими имоти" и такса „Битови отпадъци" в Пирдоп Уведомяваме собствениците на недвижими имоти...

 
 
 

Отбелязахме 74 г. от гибелта на петимата руски летци
Посланикът на Русия у нас уважи възпоменателно честване

На 26 септември се състоя възпоменателно честване за петимата съветски летци от 681-ви бомбардировъчен полк, загинали в м. Орман баш край с. Душанци при изпълнение на воинския си дълг по време на Втората световна война. Поклонението по повод навършването на 74 години от тяхната гибел се състоя пред паметника-морена край пътя между с. Душанци и с. Антон.

Зам.-кметът на община Пирдоп Вера Бойчева припомни повода за честването и представи официалните гости. 

На церемонията присъства официална делегация от посолството на Руската федерация у нас, начело с извънредния и пълномощен посланик Негово Превъзходителство Анатолий Макаров и делегатите Алексей Новоселов - съветник по културните въпроси и Анастасия Кабанова - аташе и прессекретар на посолството.

В поклонението участваха народният представител Лало Кирилов, кметът на община Пирдоп Ангел Геров, секретарят Николина Божкова, кметът на кметство Душанци Валентин Петров.

Събитието беше уважено от представителна делегация от гр. Бяла Слатина, начело с кмета инж. Иво Цветков, представители на НД „Русофили" от Пирдоп и Бяла Слатина, общинските организации на БАС и запасните офицери, ветеранът от Душанци Иван Станчев, ученици от с. Антон, граждани от Пирдоп, Душанци и Антон.

В своето обръщение Н. Пр. Анатолий Макаров подчерта, че България е сред тези, които помнят миналото и знаят на каква цена е било извоювано мирното небе над главите ни. Той благодари за опазване паметта на загиналите край с. Душанци летци и пожела на всички здраве, благополучие и мир.

Обръщение към присъстващите направи и депутатът Лало Кирилов.


Историкът от Душанци Евгения Николова произнесе кратко възпоменателно слово, а Нона Маринова прочете авторско есе, написано специално за повода.

Поклонението продължи с панихида за загиналите съветски летци, отслужена от отец Недко Бръмбаров. Присъстващите почетоха паметта им с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника-морена.


В края на възпоменателната церемония децата от с. Антон пуснаха балони с цвета на руското знаме, които отлетяха високо в небето в чест на петимата пилоти.


Н. Пр. Анатолий Макаров гостува в града ни за първи път. Делегацията продължи визитата си с посещение на Общинска администрация - Пирдоп, след което се отправи към църквата „Св. Успение Богородично".

Там официалните лица поднесоха цветя на гроба на кап. Михаил Баторски, запознаха се с историята на църквата и разгледаха реликвите, които се пазят в духовния храм.

2018-09-27