2019-03-12  

Покана: Спортен празник на Пирдоп...

ПОКАНА ДА ПОСРЕЩНЕМ ЗАЕДНО ПРОЛЕТТА! 2019-03-12 ...

2019-03-11  

Сирница в Пирдоп ...

Сирница в Пирдоп Страшни кукери и сирнишки огън изгониха злото и лошотията от Пирдоп На...

2019-03-07  

Кметът посрещна участници в програмата...

Кметът посрещна участници в програмата „Еразъм+" В Община Пирдоп гостуваха ученици от България, Македония и Румъния,...

2019-03-22  

Покана за заседание на ОбС-Пирдоп...

П О К А Н А  На основание чл.25, т.1 от ЗМСМА свиквам ОбС-Пирдоп на редовно...

2019-03-20  

Съобщение от ОСЗ- Пирдоп ...

СЪОБЩЕНИЕ Общинска служба по земеделие - Пирдоп, уведомява всички земеделски стопани, че на 25.03.2019 г. /понеделник/...

2019-03-18  

Кампания за събиране на масови...

ОБЩИНА ПИРДОП СЪВМЕСТНО С ОРГАНИЗАЦИИ ПО ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА МАСОВО  РАЗПРОСТРАНЕНИ ОТПАДЪЦИ, С КОИТО ИМА СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ     СЪОБЩЕНИЕ  Уведомяваме всички...

 
 
 

Община Пирдоп отбелязва Деня на народните будители

На 1 ноември, по инициатива на Община Пирдоп и музей "Луканова къща" бе открита паметна плоча на ген. -лейтенант Стефан Паприков по повод 160 години от рождението му. Барелефът бе поставен на фасадата на софийския му дом на ул. „Мургаш" №6.

Домакин на събитието беше неговата внучка Зоя Паприкова. Сред гостите бяха и представители на сем. Величкови - наследници на рода Паприкови.

На откриването присъства представителна група от пирдопски граждани и гости от София. От името на Община Пирдоп приветствие поднесе секретарят Николина Божкова.

Събитието се проведе в Деня на народните будители, защото устремното изкачване на ген. Паприков към върховете на обществено-политическия живот у нас започва именно като народен будител - едва 18 годишен той вече е учител в Панагюрище.

Най-важните моменти от неговата биографията представиха Василена Петканска и Иван Тодоров.

Церемонията продължи с тържествено откриване на паметната плоча, пред която бяха поставени цветя в знак на почит.

Зоя Паприкова благодари на Общината и на пирдопчани, че помнят и честват своите бележити съграждани. Тя беше особено развълнувана, тъй като на тази дата се е сбогувала завинаги със своята майка Донка Паприкова - българската Майка Тереза, чието благотворитело дело Зоя Паприкова продължава и до днес.

Празникът завърши с концерт на пиано в салона на къщата, организиран от г-жа Паприкова и клуб „Сребърна есен".


По повод Деня на народните будители, днес - 02.11.2018 г., от 16.30 ч. в музей „Луканова къща" ще се проведе среща с историка-архивист Георги Луков, на тема „Участието на пирдопските народни будители-учители в Първата световна война".

2018-11-02