2019-06-10  

Община Пирдоп с ежегодна акция...

Община Пирдоп с ежегодна акция по облагородяване на града В края на миналата седмица служителите от...

2019-06-03  

Тържествено честване Деня на Ботев...

Тържествено честване Деня на Ботев В навечерието на Деня на Ботев, с тържествено поклонение в двора...

2019-06-03  

Кметът Ангел Геров закри втория...

Кметът Ангел Геров закри втория сезон на първенството по мини-футбол „Лига Средногорие" Победител във второто...

2019-06-14  

Покана за редовно заседание на...

ПОКАНА На основание чл.25, т.1 от ЗМСМА, свиквам Общински съвет - Пирдоп на редовно заседание,...

2019-06-14  

Планирани прекъсвания на електрозахранването ...

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, за периода 17-21 юни 2019 г. ...

2019-06-13  

Свободни работни места в БТ...

ЗАЕДНО УСПЯВАМЕ СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА В БЮРО ПО ТРУДА - ГР. ПИРДОП,АКТУАЛНИ КЪМ 12.06.2019 г. ...

 
 
 

Ден на памет, посветен на Апостола на свободата

На 19 февруари 2019 г. в Пирдоп се състоя честване, посветено на Апостола на свободата Васил Левски, по повод 146 години от неговата гибел. Историческата дата бе отбелязана със среща-разговор на тема „Истини и неистини за Васил Левски и близките му", която се проведе в лекторията на НЧ „Напредък".

Срещата премина при изключителен интерес от страна на пирдопската общественост. Получи се широка дискусия, с много мнения, въпроси и отговори.

Честването откри д-р Иван Иванов - уредник на Музей „Луканова къща". Той въведе присъстващите в темата и представи гостуващите специалисти.

Гости и участници в срещата бяха директорът на Национален музей „Васил Левски" - Карлово Дора Чаушева и Виктор Комбов - уредник в музея. Виктор Комбов разказа за някои от последните проучвания, свързани с живота и делото на Апостола. Той запозна пирдопската общественост с презентацията си „Истини и лъжи за Васил Левски", в която обърна внимание на разпространявани митове, манипулации и фалшиви сведения, които се публикуват около датите, свързани с личността на Левски.

Г-жа Чаушева допълни колегата си и сподели своето мнение относно изложените от него становища. Тя изрази надежда, че именно чрез подобни срещи ще се изчистят неяснотите и фалшификациите, свързани с Левски.

  

Голям интерес предизвика непозната доскоро фотография на Васил Левски, която гостите представиха пред аудиторията. Открита е от Виктор Комбов, който пръв от българите се докосва до нейния оригинал. Историкът сподели, че това е една от най-качествените снимки на Апостола и се съхранява в Османския архив в Истанбул заедно с други документи, които дават сведения за революционната дейност на Левски. На гърба на фотографията има описание на османски турски език. Предполага се, че с тази снимка той е бил издирван от турската полиция. Всички присъстващи получиха копие от фотографията от името на Националния музей „Васил Левски".


В края на срещата кметът на община Пирдоп Ангел Геров благодари на гостите за интересната дискусия и отправи покана за бъдещи съвместни инициативи.

2019-02-20