2019-10-11  

Децата в Пирдоп ще играят...

Децата в Пирдоп ще играят на нови катерушки Завърши монтирането на детски съоръжения в град Пирдоп....

2019-10-09  

Община Пирдоп приключи проекта за...

Община Пирдоп приключи проекта за ремонт на детските градини Днес официално беше открит филиал „Снежанка"...

2019-10-03  

Пожарът на депото за ТБО...

Пожарът на депото за ТБО е локализиран. Няма опасност за населението. Уважаеми съграждани, В началото на...

2019-10-18  new

Обява до заинтересованите лица и...

Уведомление за инвестиционно предложение (свали файл) ОБЯВА до заинтересованите лица и общественост На основание чл.4, ал.2 от Наредбата за условията...

2019-10-16  

Местни избори - списък на...

СПИСЪК НА ЗАЛИЧЕНИТЕ ЛИЦА от избирателните списъци в изборите за общински съветници и за кметове...

2019-10-16  

Мести избори - гласуване на...

Заповед №478/16.10.2019 г. - Относно: Определяне на секции за гласуване на хора с увреждания на...

 
 
 

Ден на памет, посветен на Апостола на свободата

На 19 февруари 2019 г. в Пирдоп се състоя честване, посветено на Апостола на свободата Васил Левски, по повод 146 години от неговата гибел. Историческата дата бе отбелязана със среща-разговор на тема „Истини и неистини за Васил Левски и близките му", която се проведе в лекторията на НЧ „Напредък".

Срещата премина при изключителен интерес от страна на пирдопската общественост. Получи се широка дискусия, с много мнения, въпроси и отговори.

Честването откри д-р Иван Иванов - уредник на Музей „Луканова къща". Той въведе присъстващите в темата и представи гостуващите специалисти.

Гости и участници в срещата бяха директорът на Национален музей „Васил Левски" - Карлово Дора Чаушева и Виктор Комбов - уредник в музея. Виктор Комбов разказа за някои от последните проучвания, свързани с живота и делото на Апостола. Той запозна пирдопската общественост с презентацията си „Истини и лъжи за Васил Левски", в която обърна внимание на разпространявани митове, манипулации и фалшиви сведения, които се публикуват около датите, свързани с личността на Левски.

Г-жа Чаушева допълни колегата си и сподели своето мнение относно изложените от него становища. Тя изрази надежда, че именно чрез подобни срещи ще се изчистят неяснотите и фалшификациите, свързани с Левски.

  

Голям интерес предизвика непозната доскоро фотография на Васил Левски, която гостите представиха пред аудиторията. Открита е от Виктор Комбов, който пръв от българите се докосва до нейния оригинал. Историкът сподели, че това е една от най-качествените снимки на Апостола и се съхранява в Османския архив в Истанбул заедно с други документи, които дават сведения за революционната дейност на Левски. На гърба на фотографията има описание на османски турски език. Предполага се, че с тази снимка той е бил издирван от турската полиция. Всички присъстващи получиха копие от фотографията от името на Националния музей „Васил Левски".


В края на срещата кметът на община Пирдоп Ангел Геров благодари на гостите за интересната дискусия и отправи покана за бъдещи съвместни инициативи.

2019-02-20