2019-09-20  

Поздравление по повод Деня на...

Поздравление по случай 22-ри септември - Деня на Независимостта на България   УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, Приемете моите най-искрени...

2019-09-19  

WiFi4EU в Пирдоп ...

WiFi4EU в Пирдоп В Пирдоп вече функционира WiFi4EU. Това съобщи днес кметът Ангел Геров. Жителите...

2019-09-18  

Откриване на спортната зала в...

АНГЕЛ ГЕРОВ: „Високото спортно майсторство в Пирдоп е традиция и ние трябва да я възродим."...

2019-09-20  

Покана за редовно заседание на...

ПОКАНА   На основание чл.25, т.1 от ЗМСМА, свиквам Общински съвет - Пирдоп на редовно заседание, което...

2019-09-20  

Актуални автобусни разписания на "Ангкор...

Актуални разписания на всички линии, изпълнявани от Ангкор Травел ЕООД Петрич - Антон Антон - Буново Антон -...

2019-09-19  

Местни избори - съобщение ...

СЪОБЩЕНИЕ На основание Решение №1131-МИ на ЦИК от 18.09.2019 г., Община Пирдоп съобщава, че избори за...

 
 
 

Съединението
в националната културна памет на България

В навечерието на националния празник 6-ти септември, в музей „Луканова къща" се състоя публична лекция на проф. Вера Бонева, посветена на 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, организирана от музей „Луканова къща" и Община Пирдоп.

Преди началото на събитието, присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите, трагично загинали във водите на Охридското езеро. По време на инцидент, на днешната дата преди 10 години загубиха живота си 15 българи, от които четирима наши съграждани.

Водещ на събитието беше уредникът на музея Севда Чобанова. Тя върна присъстващите назад във времето, до съдбовната дата 4-ти септември 1885 година, когато са се развили историческите събития, довели до Съединението.

Зам.-кметът на община Пирдоп Вера Бойчева прочете избрани откъси от книгата на Маньо Стоянов „Когато Пловдив беше столица", в които е описано конкретно за границата, която е разделяла Пирдоп и Душанци - две населени места от днешната една община.

По покана на организаторите гост-лектор беше проф. Вера Бонева - български историк, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии, публицист, експерт по музеология и управление на висшето образование. Проф. Бонева изнесе публична лекция на тема „Съединението в националната културна памет на България", запозна присъстващите с интересни факти за този повратен момент от нашата история и отговори на въпроси от присъстващите.

Кметът Ангел Геров благодари на проф. Бонева за интересната лекция и поднесе цветя и печатни издания на Община Пирдоп.

2019-09-05