2019-11-14  new

В Пирдоп положиха клетва новоизбраните...

В Пирдоп положиха клетва новоизбраните кметове и съветници Днес, 14.11.2019 г., в присъствието на зам.-областния управител...

2019-11-08  

Покана за тържествена сесия на...

ОБЩИНА ПИРДОП Кани жителите на гр. Пирдоп и с. Душанци НА ТЪРЖЕСТВЕНА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ...

2019-10-30  

Възпитаници на ДГ " Чоконяни"...

Възпитаници на ДГ " Чоконяни" посетиха музея в Пирдоп В навечерието на Деня на народните будители, възпитаници...

2019-11-14  new

Изнесена приемна на ОИЦ-София в...

Изнесена приемна на ОИЦ-София в община ПИРДОП  На 18 ноември 2019 г. (понеделник) от...

2019-11-13  

Свободни работни места в БТ-Пирдоп...

ЗАЕДНО УСПЯВАМЕ СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА В БЮРО ПО ТРУДА - ГР. ПИРДОП,АКТУАЛНИ КЪМ 13.11.2019 г.   1....

2019-11-13  

Съобщение за режим на водоподаване...

СЪОБЩЕНИЕ От ВиК - район Пирдоп съобщават, че във връзка с продължителното засушаване и недостига на...

 
 
 

Съединението
в националната културна памет на България

В навечерието на националния празник 6-ти септември, в музей „Луканова къща" се състоя публична лекция на проф. Вера Бонева, посветена на 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, организирана от музей „Луканова къща" и Община Пирдоп.

Преди началото на събитието, присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите, трагично загинали във водите на Охридското езеро. По време на инцидент, на днешната дата преди 10 години загубиха живота си 15 българи, от които четирима наши съграждани.

Водещ на събитието беше уредникът на музея Севда Чобанова. Тя върна присъстващите назад във времето, до съдбовната дата 4-ти септември 1885 година, когато са се развили историческите събития, довели до Съединението.

Зам.-кметът на община Пирдоп Вера Бойчева прочете избрани откъси от книгата на Маньо Стоянов „Когато Пловдив беше столица", в които е описано конкретно за границата, която е разделяла Пирдоп и Душанци - две населени места от днешната една община.

По покана на организаторите гост-лектор беше проф. Вера Бонева - български историк, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии, публицист, експерт по музеология и управление на висшето образование. Проф. Бонева изнесе публична лекция на тема „Съединението в националната културна памет на България", запозна присъстващите с интересни факти за този повратен момент от нашата история и отговори на въпроси от присъстващите.

Кметът Ангел Геров благодари на проф. Бонева за интересната лекция и поднесе цветя и печатни издания на Община Пирдоп.

2019-09-05