20210724 111323 

Част от празника на град Пирдоп отново бе посветена на съхраняването на кулинарните пирдопски традиции и предаването им на поколенията. През 2017 година, по инициатива на кмета Ангел Геров, за първи път на Еленско се проведе конкурсът за най-вкусен Пирдопски тутманик. Идеята бе да се вдъхне живот на уникалната стара рецепта и да положим началото на една нова традиция!

Тази година конкурсът навърши 5 години и смело можем да кажем, че постепенно се утвърди като кулинарната традиция за празника на града. Тутманикът се предлагаше заедно с прясно масло и домашна „матеница", избити предния ден от служители на общинската администрация.

Кулинарните изделия бяха оценявани по предварително обявени критерии: вкусови качества, автентичност на рецептата, презентация и изпълнение. Министър-председателят Стефан Янев и официалните гости на празника проявиха интерес към конкурса и лично опитаха от пирдопските тутманици.

Жури с председател Ути Бъчваров определи победителите в конкурса, а кметът Ангел Геров връчи грамотите и наградите, осигурени от Община Пирдоп.

I място – Мария Иванова

II място – Веселина Ненова

III място – Делка Киричкова

Специална награда на Кмета – Горяна Борисова

Специална награда на Ути – Елена Чумпалова