20210924 111451

Община Пирдоп се включи в кампанията “SOS Българска роза”, която цели да подпомогне малките розопроизводители, които пострадаха най-силно от кризата в бранша. Със съдействието на кмета Ангел Геров, представители на сдружение “Българска розова долина” поставиха кутия за дарения и продукти с кауза в сградата на общинската администрация.

Община Пирдоп подкрепя инициативата "SOS Българска роза", която има за цел да подпомогне розопроизводителите в региона. Радвам се, че кампанията набира все по-силна подкрепа. Красивата българска роза е уникален национален символ, с който всички се гордеем и затова вярвам в успеха на тази кауза.“ – сподели кметът Ангел Геров.

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България заради ниските изкупни цени, които тази година достигнаха 1.50 лв. за килограм розов цвят, при себестойност около 2 лева. За да спаси традиционния поминък на над 350 семейства – розопроизводители от Клисура, Стрелча и Средногорието, екипът на “SOS Българска Роза!” си поставя за цел да събере 190 000 лева до края на 2021, с които да компенсира отрицателната разлика между изкупната цена на маслодайната роза и разходите, които малките семейни бизнеси имат, за да я произведат.

Производителите останаха без подкрепа, много от тях изкорениха масивите си или ги оставиха да пустеят, а помощта от Европа не достига до тях. Производството на маслодайна роза е не просто един от изконните български земеделски браншове, той е част от позитивната представа на света за България и част от нейния бранд.“

Това сподели Владимир Стоянов, председател на управителния съвет на сдружение “Българска розова долина” и инициатор на “SOS Българска роза".

Средствата, събрани от кампанията подпомагат земеделски производители, които през 2021 година са регистрирали продажби на розов цвят на цени под себестойността от 2 лева. Сдружение “Българска розова долина” разпределя помощта по утвърдени списъци, като контролът се извършва от кметовете на населените места и местната служба “Земеделие”, както и от Контролния съвет на сдружението.

Заповядайте да си вземете продукт с кауза и да пуснете своя принос към благотворителната кампания в кутията за дарения.

Можете да подкрепите каузата и като дарите по банков път: Сдружение „Българска розова долина", IBAN: BG37UNCR70001524478370, Основание: SOS Българска роза