20220101 142234

В първия ден от Новата година в Пирдоп бе пресъздаден обичаят "пеене на пръстените". Старата традиция събра жителите на града около пъстрото дряново дръвче и беляза началото на 2022 година. Отец Недко Бръмбаров отслужи празничен водосвет и благослови присъстващите.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров поздрави съгражданите си и им пожела здрава и щедра 2022 година, която да донесе радост и благоденствие във всеки дом.

В дъждовния януарски ден имаше много наричания за здраве, щастие, благоденствие, късмет и успехи. Първи отправиха своите пожелания сурвакарчетата Радина и Кристиян, които сурвакаха за здраве кмета и нареждаха заклинателни благопожелания.

Пеенето на пръстените е стар народен обичай, който се прави в първия ден на новата година и се гадае за бъдещето или на коя мома какъв ерген ще й се падне. Обредът бе пресъздаден от самодейци при НЧ „Напредък 1869“, с ръководител маестро Кузман Кузманов. Те изпълниха традиционните песни за фолклорния обичай, а гайдарят Богдан Стефанов нарече събраните пръстени и накити.