IMG 7619 2

На 6 януари Православната църква чества Богоявление или Йордановден - един от най-големите християнски празници. Според евангелието на този ден Божият син Иисус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител. Празникът е свързан с тайнството на водоосвещението, при което човек се очиства от греховете. Затова навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста. На този ден всеки, който иска да е здрав през годината,  се окъпва или поне се измива на реката.

Десет ентусиазирани млади мъже взеха участие в ритуала. За първа година той се проведе в централната част на града, на моста при кръстовището на улиците "Бобьовица" и "Славци". Пред събралите се жители на града и в присъствието на кмета Ангел Геров, общински съветници и служители от общинска администрация, отец Недко Бръмбаров извърши церемонията по освещаване на водата и хвърли Богоявленския кръст.  

Вярва се, че който извади светия символ от водата, бива честит и здрав през цялата година. Най-бърз сред смелчаците беше 22-годишният Константин Илиев от гр. Пирдоп. Той получи благословия от отец Недко и парична награда, осигурена от спонсорите Дамян Ненов, Илия Геров и Ангел Геров. За останалите участници Община Пирдоп беше осигурила сгряващи напитки и кетъринг, а за всички присъстващи - греяно вино и музика.

Честит празник на всички именици!

Снимки с победителя: в-к "Камбана"