IMG 20220513 172521

В петъчния ден, на 13 май, в ритуалната зала към читалище «Напредък» в Пирдоп бяха представени книгите «Златица и Пирдоп през Възраждането» и «Посветени на Отечеството» на историкът д-р Иван Иванов. Събитието беше част от културните празници на града «Влайкови дни 2022».

В залата се събраха множество жители и гости на Пирдоп за организираното представяне. Специални гости бяха проф. Надя Манолова от Историческия факултет към Софийски университет «Свети Климент Охридски», която е и редактор на изданията. Присъстваше още издателят Христо Ковачев, който беше и модератор на събитието. Той представи автора като акцентира върху националния му принос и огромен труд през годините за създаването на книгите. Професор Манолова сподели повече за самите трудове и връзката си с Иванов. Тя заяви задоволство, че двата тома описват важен период от историята на региона и по-специално на Пирдоп и Златица и прикани всички да прочетат изследванията на автора. Самият Иван Иванов отбеляза някои интересни факти, на които се е натъкнал, изследвайки темата. Той благодари на своето семейство за търпението през годините и на всички, които са съдействали за издаването на трудовете. Присъстващите също споделиха мнения за трудовете на Иван Иванов. По време на събитието желаещите имаха възможността да си закупят двата тома на изданието.

Специални поздравления и подаръци авторът получи от кмета на община Пирдоп Ангел Геров, от присъстващия кмет на община Златица и от гостите на събитието с пожелание да продължи мисията си да търси и показва историята такава, каквато е.

Текст: Средногорие - Медия