IMG 20220516 165632
 
Днес учениците на НУ " Т. Влайков" участваха в тридесетите юбилейни "Влайкови дни 2022" с тържество посветено на книгата "Читанките на Влайков", създадена от д-р Иван Иванов и г-жа Светла Георгиева - учител в НУ "Т. Влайков".
 
В този вълнуващ ден първокласниците, второкласниците, третокласниците и четвъртокласниците с трепет разтвориха неповторимите читанки, създадени от нашия патрон - незабравимия писател, неуморния учител и общественик Тодор Генчов Влайков. Четоха и рецитираха произведения, които изпълват страниците им със сцени от самия цветен живот в нашето малко градче.
 
Много поколения деца са се учили от тях на човечност и доброта и всеки, който се е докоснал до тази съкровищница, не е останал жаден, а е черпил от житейската мъдрост на Учителя Влайков.
 
Ученици от четвъртите класове пяха песни за родината и химна на училището ни, а Цветина Грамова и създадения от нея Детско- юношески оркестър за народна музика " Средногорци", в който участват и наши възпитаници, ни завладяха със своите народни песни и хора.
 
Кметът г- н Геров поднесе своите поздравления към участниците и учителския екип.
 
Изненада за колектива на училището бе скулптурата "Тодор Влайков", изработена от скулптура Христо Кирилов, с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“ и НУ „Тодор Влайков“, гр. Пирдоп, която той дари на училището.
 
Благодарим на всички, които бяха частица от тази вълшебна среща с част от творчеството на нашия патрон!
 
Народният учител е като учител на обществото” - Т. Г. Влайков
 
Честит празник! Честити юбилейни 30 "Влайкови дни 2022"!
 
Текст: НУ "Тодор Влайков"