IMG 20220831 095519
 
Днес, с тържествен водосвет беше открит Кабинет по компютърна томография в отделението по образна диагностика в МБАЛ–Пирдоп.
Новата специализирана техника е закупена с финансовата подкрепа на „Аурубис България” АД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД, „Елаците - Мед” АД, както и на общините-акционери на лечебното заведение - Пирдоп, Челопеч, Чавдар, Мирково, Златица, Антон и Копривщица.
Официалната церемония уважиха представители на трите предприятия, кметове на общини, ръководство и персонал на болничното заведение. От община Пирдоп присъстваха председателят на общинския съвет Васил Кафеджиев и секретарят на общината Мариана Стоянова.
Изпълнителният директор на МБАЛ д-р Юлия Димитрова изказа благодарност към дарителите и подчерта важността на новата придобивка за дейността на лечебното заведение по отношение на ранната диагностика, лечение и профилактика на заболяванията.
Досега действащият едносрезов скенер, произведен през 1995 г., беше морално и физически остарял и не отговаряше на съвременните изисквания. Придобиването на висок клас 32-срезов компютърен томограф, ще приведе отделението по образна диагностика в съответствие с медицински стандарт „Образна диагностика” и със стандартите на ЕС. Ремонтът на кабинета е изпълнен съгласно всички специфични изисквания за помещения, в които е разположена рентгенова апаратура.