IMG 20221101 174448 2
 
С факелно шествие и връчване на почетни грамоти отбелязахме Деня на народните будители. Представителни групи от училищата в община Пирдоп преминаха тържествено през централната улица на града от НУ „Тодор Влайков“ до НЧ „Напредък 1869“. Участниците в шествието издигнаха портрети на народни будители и вървяха със запалени факли – символ на искрата, която разпалва в душите ни пламъка на просвещението.
 
Тържеството се състоя на площада пред читалището. Кметът на община Пирдоп Ангел Геров поздрави присъстващите с празника и изрази всеобщата почит към делото на народните будители и съвременните им следовници.
 
Председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев запозна обществеността с решение на общинския съвет, с което се удостояват с почетни грамоти изявени преподаватели, читалищни дейци и продължители на будителското дело, съхранило българския дух и стремежа към знание.
 
След допитване до училищните и читалищните колективи, за дългогодишния им принос в развитието на просветата, културата и духовността в община Пирдоп, бяха удостоени:
 
Виолета Радоева – старши учител в НУ „Тодор Влайков“
Горяна Иванова – преподавател в ПГТХТ „Никола Димов“
Снежана Найденова – преподавател в ПГМЕ-Пирдоп
Здравка Николова – учител в ДГ „Пека и Карло Чоконяни“, с. Душанци
Николина Божкова – председател на НЧ „Напредък 1869“, гр. Пирдоп
Кристина Петкова – председател на НЧ „Светлина 1910“, с. Душанци
Захарина Бодурова – библиотекар, НЧ „Напредък 1869“, гр. Пирдоп
Богдан Стефанов – читалищен деец, НЧ „Напредък 1869“, гр. Пирдоп
Ставрофорен свещеноиконом Недко Бръмбаров – председател на храм „Св. Успение Богородично“, гр. Пирдоп
 
На празника на будителите маестро Кузман Кузманов получи Диплом от Световен шампионат по фолклор 2022, за съхранение и развитие на традиционните фолклорни изкуства. От името на организаторите, отличието връчи г-н Ангел Геров.
 
След церемонията, творчески състави при НЧ „Напредък 1869“ поздравиха присъстващите с празнична програма. Тържествената вечер завърши с кръшно българско хоро, което се изви пред читалището - културната институция-храм на българската духовност.