IMG 20221109 105749

Вчера, 9 ноември, с тържествен водосвет и кратка церемония в Медицинския център в гр. Пирдоп бе представена новата мобилна цифрова ехографска система, закупена от „Аурубис България“ АД в рамките на Партньорската програма между Община Пирдоп и компанията. Високотехнологичната апаратура отговаря на всички съвременни изисквания за ехография на коремни органи, бъбреци и щитовидна жлеза.   

На церемонията присъстваха изпълнителният директор на „Аурубис“ Тим Курт, Ивайло Георгиев - ръководител „Връзки с институциите“ и Драга Сапунджиева – координатор „Социални проекти“, кметът на община Пирдоп Ангел Геров, зам.-кметовете Мария Шентова и Иван Щаплев, председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев. В тяхно присъствие отец Недко Бръмбаров отслужи тържествен водосвет за здраве и благополучие.

Управителят на Медицинския център д-р Пламен Стоянов благодари на дарителите и подчерта важността на новата придобивка за дейността на лечебното заведение, по отношение на ранната диагностика, лечение и профилактика на заболяванията.  Той поясни, че цифровата технология покрива 100% от човешкото тяло - коремни органи, бъбреци и щитовидна жлеза. В поликлиниката вече работи и урологът д-р Манева, която извършва ехография на мъжка полова система и простата.

В рамките на партньорската програма е подменена и дограмата на целия втори етаж. Д-р Стоянов припомни, че компанията е осигурила и климатици за всеки кабинет.

Кметът Ангел Геров изказа благодарност на "Аурубис" относно разбирането, че модерната апаратура и ремонтите са абсолютно необходими, за да се повиши качеството на здравеопазването. Той подчерта, че това е първа стъпка за обновяването на МЦ-1, тъй като през 2023 г. предстои подмяна на дограмата и на първия етаж. Кметът подари на центъра сребърна икона на Свети Мина, с пожелание ехографът да се използва предимно за превенция и профилактични прегледи.

Г-н Тим Курт поздрави всички с новите придобивки и изрази задоволство от съвместната работа по проекта. Той допълни, че новият ехограф ще подпомогне работата на лекарите и ще бъде от полза за пациентите в Пирдоп и региона. Инфраструктурата също е важна и не трябва да се пренебрегва, затова навременната смяна на дограмата преди зимния сезон ще осигури комфорт на пациентите и персонала.

Всички присъстващи отправиха пожелания за здраве, благополучие и много излекувани пациенти. Последва обиколка на втория етаж, където е подменена дограмата и има монтирана преградна стена за по-добър комфорт на пациентите.