Savovi brothers 2Днес се навършват 96 години от смъртта на опълченеца и първи кмет на град Пирдоп - Димитър Савов Диков. Той е роден през 1839 г. в семейството на занаятчия. През 1853 г. Димитър Савов заминава за столицата на османската империя, но скоро след пристигането му бащата – Саво Диков, умира. Завръща се в Пирдоп към 1862 г. и остава при своите близки. С подкрепата на Найден Геров заминава за Белград, където служи в Белградската жандармерия, участва в Сръбско-турската война, 1876 г.
 
В Българското опълчение постъпва на 29.04.1877 г. и е зачислен в 3-та рота на 2-ра опълченска дружина. Участва в боевете за защита на Шипченския проход и в сражението при Шипка – Шейново на 28-ми декември, за което по-късно е награден със Знака за отличие на Военния орден „Свети Георги“, четвърта степен.
 
За кмет на Пирдоп е назначен на 04 януари 1879 г. при уреждането на новата гражданска власт в страната, станало с участието на проф. Марин Дринов. Управлява града до 10 юли 1883 г., като в качеството си на такъв е народен представител по право в Учредителното събрание от Златишко окръжие и е положил подписа си под Търновската конституция на 16 април 1879 г. След приключване на мандата си е избран за член на Софийската окръжна постоянна комисия, касиер на земеделската каса в Пирдоп, контрольор по десятъка към Софийското окръжно управление, надзирател в затвора „Черната джамия“ в София. Като привърженик на Либералната партия през 1897г., той е обвинен и арестуван, че помага на затворения там Петко Каравелов, който е сочен за подбудител на убийството на министър Христо Белчев. По тези причини е арестуван на 17 март 1891 г. и престоява в затвора до 28 май 1892 г., след което е освободен, но оставен под полицейски надзор в своя дом в Пирдоп.
 
Умира на 14.11.1926 г., като до последно е бил активен участник в политическия живот на града.