IMG 20230103 163054
 
На 3 януари в Пирдоп се състоя тържествено честване на освобождението на града от турско робство. 145-тата годишнина от паметната дата беше отбелязана с панихида, поклонение пред паметните места в града и историческа възстановка на събитията от 3 януари 1878 г.
Заместник-кметът на община Пирдоп Мария Шентова произнесе тържествено слово и припомни накратко за събитията отпреди 145 години, довели до освобождението на град Пирдоп.
Гости на честването бяха началникът на РУО - Софийска област Росица Иванова, кметът на община Златица Стоян Генов, кметският наместник на село Църквище Тотка Стойкова, кметът на село Душанци Златка Кънева, изп. директор на „Аурубис България“ АД Тим Курт, Ивайло Георгиев – представител на компанията. Присъстваха общински съветници, служители в общината, представители на образователни и други институции в града, ученици, граждани и гости на общината.
В тяхно присъствие членове на 18 регионални клуба към на НК „Традиция” от цялата страна представиха историческа възстановка на събитията от 3 януари 1878 г. Всички те получиха от името на Община Пирдоп благодарствени грамоти.
Тържественото честване завърши с празничния концерт „Възрожденски разкази“ на Ансамбъл „Чинари“, с финансовата подкрепа на „Аурубис България“ АД.