IMG 20230217 170657
 
На 17.02.2023 г. в Пирдоп отбелязахме 150 години безсмъртие на Апостола на Свободата Васил Левски. В навечерието на неговата гибел се състоя паметна вечер на тема „Изповедта на йеродякон Игнатий пред пирдопчанина иконом поп Тодор Митов“.
 
Вечерта протече под формата на разговор с участието на историците д-р Иван Иванов и Анета Венкова, преподавателят по изобразително изкуство в СУ „Саво Савов“ Кристина Павлова и учениците от ПГМЕ-Пирдоп Цветелина Червенкова, Ваньо Василев, Виктор Кънчев и Иван Денков, с ръководител преподавателят по история и география Кирил Каменов.
 
Пред аудиторията бяха представени данни за последните часове и минути на йеродякон Игнатий, както и за неговия изповедник – пирдопчанина иконом поп Тодор Стоянов Митов, който е последният българин, разговарял с живия Апостол на Свободата. Присъстващите се запознаха с художниците, пресъздали моменти от живота на Левски, представени бяха и картини, които изобразяват изповедта на му пред поп Тодор Митов.
 
Събитието завърши с рецитал на стихотворението “Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев, в изпълнение на Нелина Кесова – ученичка в НУ „Тодор Влайков“.
 
Кметът на община Пирдоп Ангел Геров благодари на всички участници в паметната вечер и пожела да има още подобни срещи.