IMG 20230226 183246

В неделната вечер на 26 февруари в Пирдоп отбелязахме Сирни Заговезни - първия голям празник, предвестник на пролетта и събуждащата се за живот природа. На този ден искаме и даваме прошка, с него е свързано и народното вярване, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля.

По покана на Община Пирдоп за празника гостува Кукерската група при НЧ “Христо Ботев – 1928”, с. Столетово, община Карлово. Страшните кукери и маскирани участници преминаха през града, за да прогонят злото и лошотията и пресъздадоха пред събралото се множество на пл. „Скалата" традиционната за Сирни Заговезни обредност – обичаят „прошка“, който се изпълнява през цялата Сирна неделя, празнична вечеря и „ламкане“. Публиката бурно аплодира страховитите им танци и ритуали за прогонване на злите сили.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров честити празника, поиска и даде прошка, след което подкани децата да се включат в „ламкането“. За всички тях имаше подаръци, а за възрастните греяно вино, осигурени от Община Пирдоп.

От съображения за сигурност, поради бурните пориви на вятъра и опасността от възникване на пожар, тази година обредният огън не беше запален.