Kosica

С тържество и церемония по освещаване, новото име „Косица“ официално беше вписано в Паметната книга на клуба.

На събитието присъстваха много гости - кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев, изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт, зам.-кметът Мария Шентова, кметът на община Антон Андрей Симов, кметът на км. Душанци Златка Кънева, представители на Аурубис, на пенсионерските клубове в с. Душанци и с. Антон, Клуба на инвалидите в Пирдоп, общински съветници и други.

За 37-годишната си история пенсионерският клуб никога не е имал име. Решението да се даде такова е взето на проведеното в края на март отчетно-изборно събрание. Това сподели председателят на клуба Пенка Цомпова. От всички предложения членовете на клуба са приели името „Косица“, направено от кмета Ангел Геров, който стана кръстник на клуба. Г-жа Цомпова изказа общата им благодарност към Община Пирдоп и „Аурубис България“ и заяви, че с тяхната подкрепа през годините пенсионерският клуб в Пирдоп е един от най-красивите и добре оборудвани клубове в страната.

Историкът д-р Иван Иванов представи пред присъстващите интересна информация за мястото на връх Косица в българската история и как името влиза в историята на Пирдоп, когато на 22 май 1924 г. ентусиасти под ръководството на краеведа Методи Стоянов решават да образуват първото в района туристическо дружество „Косица“. С кръщаването на пенсионерския клуб това име ще бъде запазено трайно в топонимията на Пирдоп.

Хората от третата възраст приеха много подаръци, поздравления и пожелания за здраве и дълголетие. Лично от кръстника получиха като подарък нова кафемашина, а от името на Община Пирдоп г-н Васил Кафеджиев поднесе икона на Богородица.

Тържеството продължи с много емоции и приповдигнато настроение, а сръчните домакини почерпиха за здраве с домашно приготвени изкушения.