IMG 20230511 180157
 
Събитието се състоя на 11 май на откритата сцена в центъра на Пирдоп. Официални гости на тържеството бяха народният представител от 26-ти МИР Александър Симидчиев, зам.-областният управител на Софийска област Александър Манолов, председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев, общински съветници, представители на „Аурубис България“ АД, „Елаците МЕД“ АД и „Асарел Медет“ АД, дарители.
 
Водещите Нели Самарджиева и Християн Николов направиха кратко въведение в същността на културните прояви, водещи началото си от преди 31 години, след което кметът Ангел Геров направи своето обръщение към присъстващите. Поздравления за празника поднесе и народният представител Александър Симидчиев.
В знак на почит и преклонение пред делото на човека, общественика и писателя Тодор Влайков - почетен гражданин и патрон на Пирдоп, пред паметника му в центъра на града бяха поднесени венци и цветя.
 
Пред присъстващите беше прочетено специално обръщение по повод празника от Н. Пр. Радко Влайков - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Румъния и правнук на Тодор Влайков.
 
Както всяка година, на сцената присъстваше и емблематичният образ на Райка, главната героиня от произведението на Влайков "Дядовата Славчова унука". Тази година ролята поеха Даниела Венкова и Елина Василева - възпитанички на СУ „Саво Савов". По традиция кметът Геров им връчи сребърната огърлица на Райка, която е символ на невинността, душевната чистота и красотата на пирдопската девойка, като им заръча да я носят с чест и гордост.
 
Честитихме си началото на 31-те "Влайкови дни" с пожелание за емоционални срещи с музикалното, танцовото и театралното изкуства. Достоен финал на тържествената вечер беше празничният концерт на Гвардейския представителен духов оркестър, начело с подполковник Ради Радев - главен диригент на Българската армия.