IMG 20230518 124134

На 18 май в с. Душанци се проведе кръгла маса на тема: „Човекът и книжовникът от Душанци", организирана от Община Пирдоп, кметство Душанци и НЧ "Светлина 1910". Събитието, посветено на 120-годишнината от рождението на видния български учен и изследовател ст.н. с. д-р Маньо Стоянов, бе част от културните прояви на „Влайкови дни“ 2023.

Проектът събра учени, роднини, партньори, дарители и гости, за да се възроди споменът за човека и учения от село Душанци.

По повод годишнината тържествено бяха открити барелеф и паметна плоча на Маньо Стоянов, изработени от скулптура Благовест Апостолов. Пред гостите и участниците беше представена изложба с дипломи, свидетелства и други материали от личния архив на учения, открит бе и библиотечно-информационен център. За да се обогати колекцията му,  Община Пирдоп направи дарение на всички издадени книги, студии и обзори на Маньо Стоянов.

По предложение на кмета на км. Душанци Златка Кънева, Общински съвет - Пирдоп учреди специална награда на името на д-р Маньо Стоянов - "За значим принос в опазването, изследването и съхранението на културно-историческото наследство на Средногорието".

В рамките на проекта "Възродена памет! Човекът и книжовникът от Душанци", реализиран с подкрепата на местни дарители, бяха издадени юбилеен вестник и диплянка, в ход е и създаването на дигитализиран архив в сайт на името на д-р Маньо Стоянов.