IMG 3741 

В навечерието на най-светлия и най-български празник - Деня на славянската писменост и българската просвета и култура - 24 май, в салона на НЧ „Напредък 1869" се състоя ежегодната тържествена церемония по награждаване на заслужили дейци на образованието и културата в община Пирдоп.

Празнични приветствия поднесоха кметът Ангел Геров и председателят на ОбС-Пирдоп Васил Кафеджиев. Те изразиха своята благодарност към хората, посветили живота си на развитието и съхраняването на духовността и българщината в нашата община, след което пристъпиха към връчването на годишните награди на изявени учители, самодейци и деятели на културата.

По предложение на педагогическите съвети Община Пирдоп удостои с отличието „Учител на 2023 година" Петя Спасова - главен учител в СУ “Саво Савов”, Петя Анева - зам.-директор по учебно-производствена дейност в ПГТХТ “Н. Димов”, Емилия Азманова - преподавател в ПГМЕ – Пирдоп, Виолета Радоева - старши преподавател в НУ “Тодор Влайков” и Стилияна Мишева - старши учител в ДГ “Пека и Карло Чоконяни”.

По предложение на читалищните колективи Община Пирдоп присъди наградата "Културен деец на 2023 година" на Павлина Божкова-Лалова - НЧ “Напредък 1869”, гр. Пирдоп и Мария Рашкова - НЧ “Светлина 1910”, с. Душанци. Благодарствена грамота за дългогодишен принос в развитието на читалищната и културна дейност в община Пирдоп и по повод 80-годишния й юбилей бе връчена на Кера Кюрчиева.

За висок професионализъм, обективност и активна журналистическа дейност, бяха наградени регионалните медии в. „Регион“, в. „Камбана“ и ТВ „Средногорие Медия“.

Кулминацията на тържествената вечер бе удостояването с високата награда "Даскал Тодор Пирдопски" на заслужили педагози от община Пирдоп. По решение на общинския съвет, тази година неин носител стана Райна Ботева, за дългогодишната й цялостна и високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета.

Вечерта продължи с поздравителен концерт на Силвия Кацарова, която изпълни най-обичаните си песни. Празничната вечер завърши с изискан коктейл, даден от кмета Ангел Геров за дейците на образованието и културата.

Снимки: в-к "Камбана"