plakatPIrdop w

Между 16-ти и 25-ти юни, Международният филмов фестивал “На брега” ще проведе турне в шест населени места в Средногорието. Началото на фестивала ще бъде поставено в с. Антон /16-ти/, следват Копривщица /17-ти/, Долна Малина /18-ти/, Пирдоп /23-ти/, Челопеч /24-ти/ и Чавдар /25-ти/. Прожекциите ще започват в 20:30ч., а входът ще бъде свободен за зрителите. Турнето включва кино прожекции на открито, интерактивна образователна инсталация, закриващ концерт и доброволческо почистване на язовир Душанци, което ще се проведе на 8-ми юли от 09:00ч. до 13:00ч. с подкрепата на “Грийнпийс” - България и кметство Душанци.
 
КИНО ПРОГРАМА
Обща продължителност 1ч. 30мин.

ПЪРВА ЧАСТ - БЪЛГАРСКИ КРАТКОСТИ
 
МОЯТ ЦИГАНСКИ ПЪТ
България, 27мин., Реж. Вилма Карталска
Вдъхновяващата история на Наталия Цекова, първата дипломирана актриса ромка в България. За мечтите, довели я до НАТФИЗ, за предизвикателствата в ежедневието, за жертвите в името на театъра и вярата в голямата ромска кауза – образование за гетото.

НАСРЕД БЕТОНА
България, 15мин., Реж. Йордан Михайловски
Второкласникът Вихрен е разпитван от директорката и училищния психолог заради история със зловещ завършек, която е написал в час по литература. След като директорката не си спомня историята изцяло, Вихрен я прочита, а слушателите я чуват за първи път. Закачлива приказка за малки герои.
 
ЖИВОТ
България, 30 мин., Реж. Красимир Калушев
Разтърсващата история на бедния възрастен вдовец Иван, преживяващ тежко загубата на жена си. Петър е негов приятел, помагащ му да се справи със самотата и тъгата. Скоро след като се сближават, тяхното приятелство е подложено на голямо изпитание.
 
ВТОРА ЧАСТ - МАЙКА ПРИРОДА
ШАБА
САЩ, 15мин, Реж. Ами Витале
В планините на Северна Кения, общността Самбуру прави нещо, което никога не е правено досега. Това е история за група жени и един слон на име Шаба, които завинаги променят живота си.
 
КРАСОТАТА
Германия, 4мин., Реж. Паскал Шелбли
Ами ако пластмасата стане неизменна част от морето? Поемете дълбоко въздух и се потопете в свят, в който чувството за вина се разтваря сред мистериозните дълбини на океана. Свят, в който се сблъскваме със странни същества и откриваме зловещо красиви пейзажи.
 
ДОБРИТЕ ДЕЛФИНИ
Бразилия, 17мин, Реж. Педро Фуртадо
В устието на Лагуна, южно от Бразилия, съществува специална група делфини, за които е известно, че помагат на рибарите да уловят любимата си риба, кефал. Наричани от рибарите „Добрите делфини“, те работят заедно с тях през последните 150 години.
През очите на рибарите ще се потопим в тяхната култура и ще разберем за борбата им срещу заличаването на това уникално приятелство с делфините.
 
ИНТЕРАКТИВНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНСТАЛАЦИЯ
 
Инсталацията “Невидимото-видимо” е създадена от визуалните артисти от сдружение Съпромат за “На брега” в партньорсто с DEVIN ЕАД. За вдъхновение и отправна точка послужиха филмите от разнообразната програма на фестивала и най-вече водата като природно благо, без което животът е невъзможен. Визуалната идентичност на инсталацията представлява форма-обект, който зрителят може да преживее и междувременно да открие информация за ключови екологични теми. Отделни елементи на инсталацията могат да бъдат задвижвани, пренареждани и преструктурирани от всеки минувач, като по този начин се провокира любопитство у малки и големи.
 
Международният филмов фестивал "На Брега" е първият пътуващ еко кино фестивал в България. Създаден е през 2018-та година от изцяло млад екип и с идеална цел, а мисията му е да ангажира разнообразни публики с актуални екологични проблеми и да развива и възпитава в тях отношение към природата и нейното опазване. Фестивалът също така цели да популяризира българския късометражен филм, помагайки на младите ни кинотворци да достигнат своята публика. “На брега” развива дейността си децентрализирано чрез провеждане на събития и инициативи, насочени към публики, отдалечени от централните културни центрове и през лятото на 2023-та година ще проведе над 20 прожекции из страната. В мисията му са се включили артисти от страни като Великобритания, Канада, Кения, Индонезия, Финландия, Норвегия, Израел, Бразилия и др. като са участвали във фестивала, представяйки, под формата на късометражен филм, различни каузи и акции.
В програмата на петото издание ще бъдат показани филми, наградени от големите екологични фестивали Wildlife Film Festival и Ocean Film Festival, както и от световно известните Берлинале и Кан кинофестивали. Ще се покажат и най-добрите дипломни филми на младите български кино режисьори от НАТФИЗ, майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров и на млади кинотворци, завършили в чужбина.
 
Турнето се провежда с подкрепата на Национален Фонд Култура, програма “Социално Ангажирани Изкуства”, Villa Velis, Devin ЕАД, с финансовата подкрепа на Община Антон, Копривщица, Чавдар и с логистичната подкрепа на общини Пирдоп и Челопеч.