SFF 2023 poster

20 и 27 август 2023
ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

София Филм Фест в Пирдоп“ се реализира като част от проекта „Операция Кино на път 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.

* Първият филм в програмата – 20 август (неделя), от 21:00 часа в Градската градина на Пирдоп, е „ЧАЛГА” – вторият режисьорски филм на Мариан Вълев. Той е автор и на сценария на филма, а историята проследява перипетиите, през които преминава едно момиче от малък град, преследваща мечтата си да стане известна поп-фолк певица. Предстои ѝборба за духовно и физическо оцеляване, но тя открива и едно неочаквано приятелство.

В този филм със сигурност не става дума за чалгата като музика, а като начин на мислене. Това е филм за приятелството, за ценностната система, която позабра­вихме напоследък, за близостта между хо­рата, за обичта между хората,“ споделя авторът Мариан Вълев.

* На 27 август (неделя), от 21:00 часа на площад „Свобода“ в село Душанци ще представим лятното приключение „КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“ – най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици“ и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на София Мийтингс 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия).

Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения…

Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Голяма част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на проекта, в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България, Програма Творческа Европа МЕДИА.

* * * „София Филм Фест в Пирдоп” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани като част от международния проект „Операция Кино”, и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”. Фестивалите на път са част от проекта „Операция Кино на път 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“. 

Очакваме Ви на КИНО! 
В
ход – С В О Б О Д Е Н!