421264528 1113839916627419 1275672452502690061 n
 
На 21 януари се състоя традиционното тържество по повод Деня на родилната помощ, организирано от Община Пирдоп. По покана на кмета Ангел Геров присъстваха майки и баби на родените през изминалата 2023 г. деца.
 
Официални гости на събитието бяха акушер-гинекологът д-р Петя Хвалабогова, екип от детско отделение в МБАЛ-Пирдоп - д-р Абдул Насрула - началник-отделение, д-р Уафик Шарафедин - педиатър, акушерките Нина Шарафедин и Пенка Бонева, Рени Божкова - старша сестра и Виолета Луканова - мед. персонал. На тържеството присъстваха още председателят на ОбС-Пирдоп Кристина Петкова, зам.-кметът Милена Мачканова и секретарят Мариана Стоянова.
 
Тържеството започна с празнична програма в изпълнение на деца от ДГ „Пека и Карло Чоконяни", с ръководители Стилияна Мишева и Десислава Георгиева.
 
Последва ритуално измиване ръцете на лекаря, което беше изпълнено от младата майка Маргарита Стефанова. Тя честити празника и се обърна с думи на благодарност към д-р Хвалабогова от името на всички майки, родили своите рожби през изминалата година.
 
С поздравление към гостите и към присъстващите майки се обърна и кметът Ангел Геров. Той честити празника на акушер-гинеколозите, акушерките и специалистите, които помагат да се случи чудото на новия живот и полагат грижи за детското здраве. Г-н Геров съобщи, че през 2023 г. в община Пирдоп са се родили 66 бебета – 34 момичета и 32 момчета, като 6 деца са от с. Душанци. Кметът пожела всички те да растат живи и здрави и съобщи радостната новина, че в празничния ден на родилната помощ се е родило още едно момченце - Александър Дичев от с. Душанци.
 
Г-н Геров уважи гостите с красиви рози и дарове, а в близките дни Община Пирдоп ще се погрижи цялото осветление в детско отделение да бъде подменено.
 
Д-р Хвалабогова и д-р Насрула благодариха на общината, че продължава традицията на празника и пожелаха да се раждат повече деца, да растат здрави и щастливи.
 
Кметът дари бебетата със сребърни медальончета и богато илюстровани книжки, като ги ориса да са здрави, щастливи и с късмет в живота. Дора Пенева, в ролята на „бабата“, закичи всички с китки здравец, като наричаше пожелания за здраве, дълголетие и пълни къщи с дечица.
 
Тържеството продължи с банкет и много настроение.