IMG 20240520 184946

На 20 май, в програмата на "Влайкови дни 2024" беше представен илюстрованият литературен сборник „Ученическа словесница“. Печатното издание е резултат на реализиран от НЧ „Напредък 1869“ проект, финансиран от Национален фонд „Култура“ и е своеобразно продължение на издадения преди две години сборник „Пирдопска словесница“.

Председателят на читалището Николина Божкова представи съдържанието на книжката и подчерта, че в нея имат участие 61 млади пишещи творци на възраст от 7 г. до 18 г. и над 40 художника. Г-жа Божкова изказа голямата си благодарност към всички тях и към екипа, реализирал инициативата – ръководителите на проекта Цветомира Бръмбева и Миленка Иванова, координатора Росица Чернева, отговорника за илюстрациите и художниците Кристина Павлова, библиотекарите Захарина Бодурова и Никол Господинова, творческия екип на Марияна Върбанова, Илиян Николов и Моника Николова. Партньор на читалището в дейността на Клуба на младите телевизионери е ТВ “Средногорие медия“, с чието съдействие вече са реализирани няколко видеоклипа.

Издателят на сборника Александра Тодорова от в. „Камбана“ също поздрави участниците и пожела участието в сборника да е първата им стъпка към по-големи творчески постижения.

Мероприятието е първото от поредица събития, посветени на 155 години от основаването на НЧ „Напредък 1869“ и се превърна във вълнуващо тържество, по време на което присъстващите се запознаха с творчеството на част от авторите, които изпълниха избрани свои произведения. В „Ученическа словесница“ читателят ще открие различни стилове и различни подходи към словото и изобразителното изкуство – модерни, авангардни, лирично-романтични или близки до класическите.

На финала на творческата вечер своите поздравления към талантливите участници и към екипа на проекта поднесе кметът на община Пирдоп Ангел Геров.