DSC 1998

С тържествено събрание вчера бе отбелязан 100-годишният юбилей от създаването на Туристическо дружество „Паскал“ и 147 г. от рождението на неговия основател и дългогодишен председател – Методи Стоянов. Присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ТД „Паскал“ Ваня Сараджова-Момчилова, бивши председатели и секретари на дружеството, членове и туристи-ветерани.

Събитието се проведе в Ритуалната зала на града, където беше разположена документална изложба, реализирана със съдействието на Община Пирдоп и „Аурубис България“ АД. Десет пана проследяват 100-годишната история на дружество „Косица“, чийто правоприемник днес е ТД „Паскал“ – от първоначалната идея за създаване на организация на почитателите на туризма до днес. На присъстващите беше раздадена и богато илюстрована информационна брошура, издание на Община Пирдоп.

Настоящият председател на ТД „Паскал“ Ваня Сараджова-Момчилова представи подробен доклад пред присъстващите, в който припомни как се е развивало дружеството от основаването му през м. май 1924 г. до наши дни.

Кметът Ангел Геров благодари на всички за тяхната отдаденост на туристическото дело. Той връчи благодарствени грамоти на председателите и секретарите на дружеството, за приноса им в развитието на туризма на територията на община Пирдоп и за дългогодишната им организационна дейност през годините. Г-н Геров също получи грамота в качеството си на бивш председател на ТД „Паскал“.

По повод юбилея, изпълнителите от Смесен битов хор при НЧ „Напредък 1869“, с ръководител маестро Кузман Кузманов, отправиха музикален поздрав към присъстващите. Събитието завърши с наздравица и лека почерпка.

По стародавна традиция, по-рано през деня кметът Ангел Геров, председателят Ваня Сараджова-Момчилова и дългогодишният член на сдружението Георги Кънчев положиха цветя пред паметната плоча на Методи Стоянов.

Цветя и здравец бяха положени и пред морената-паметник в м. Борова гора - мястото, където през 1924 г. е основано дружество „Косица“, чийто правоприемник е ТД „Паскал“. В рамките на „Влайкови дни“, там ежегодно се чества годишнината от създаването му.