DSC 2370

В навечерието на най-светлия и най-български празник - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, в салона на НЧ „Напредък 1869" се състоя ежегодната тържествена церемония по награждаване на заслужили дейци на образованието и културата в община Пирдоп, както и отличниците и талантливите деца на Пирдоп, постигнали високи резултати в различни области на регионално и национално ниво.

Официални гости на церемонията бяха областният управител на Софийска област Силвия Арнаутска, главният секретар на Областна администрация на Софийска област Мая Цанова и делегация от Република Сърбия, от партньорската градска община Палилула.

Празнични приветствия поднесоха кметът Ангел Геров, областният управител Силвия Арнаутска и председателят на ОбС-Пирдоп Кристина Петкова. Те изразиха своята благодарност към хората, посветили живота си на развитието и съхраняването на духовността и българщината в нашата община, след което пристъпиха към връчването на годишните награди на изявени учители, самодейци и деятели на културата.

По предложение на педагогическите съвети Община Пирдоп удостои с отличието „Учител на 2024 година" Антоанета Димитрова - старши учител в СУ “Саво Савов”, Венета Атанасова - преподавател в ПГТХТ “Никола Димов”, Диана Луканова - преподавател в ПГМЕ-Пирдоп, Татяна Минчева - преподавател в НУ “Тодор Влайков” и Стефка Андреева - старши учител в ДГ “Пека и Карло Чоконяни”.

По предложение на педагогическите съвети Община Пирдоп удостои с отличието „Ученик на 2024 година“ Даниела Венкова от СУ „Саво Савов“, Петко Пашов от ПГМЕ-Пирдоп, Божана Стоева от ПГТХТ „Никола Димов“ и Яница Якимова от НУ „Тодор Влайков“.

По предложение на читалищните колективи Община Пирдоп присъди наградата "Културен деец на 2024 година" на Мария Илиева - НЧ “Напредък 1869”, гр. Пирдоп и маестро Кузман Кузманов - НЧ “Светлина 1910”, с. Душанци.

За висок професионализъм, обективност и активна журналистическа дейност, бяха наградени регионалните медии в. „Регион“, в. „Камбана“ и ТВ „Средногорие Медия“.

Кулминацията на тържествената вечер бе удостояването с високата награда "Даскал Тодор Пирдопски" на заслужили педагози от община Пирдоп. По решение на общинския съвет, тази година неин носител стана Евгения Петкова, за дългогодишната й цялостна и високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета.

По повод празника на българската писменост, българското просвещение и българската култура, Община Пирдоп поздрави присъстващите с концерт на Орлин Горанов, който изпълни най-обичаните си песни.  Празничната вечер завърши с изискан коктейл, даден от кмета Ангел Геров за дейците на образованието и културата.